StoryEditor

Z Eurotradu sa stane Eurocapital

14.05.2002, 00:00
Akcionári spoločnosti Eurotrade, a. s., Košice (právny nástupca investičného fondu Ferrofond I, a. s.) včera na mimoriadnom valnom zhromaždení (MVZ) v Košiciach podľa predpokladov zmenili stanovy. Odvolali doterajších a zvolili nových členov dozornej rady (DR), schválili zmenu názvu spoločnosti na Eurocapital, a. s.
Sídlo spoločnosti bude v Bratislave na tej istej ulici, kde je aj Penta Group, a. s. Novými predsedom DR sa namiesto Miroslava Makaru stal Jaroslav Haščák (predseda DR VSŽ). Mariána Bogu (hovorca VSŽ) nahradil David Luptak (člen DR VSŽ), ktorý sa stal podpredsedom DR. Vladimír Repčák (člen Predstavenstva VSŽ) ostal vo funkcii člena DR. Za nových členov predstavenstva dozorná rada včera vymenovala Josepha Antolineho a Vladimíra Brodňana. Členom predstavenstva naďalej zostáva Anton Bidovský.

J. Haščák zastupoval na MVZ spoločnosť Invest Brokers, o. c. p., a. s., ktorá vlastní 90 kusov akcií Eurotradu. Ako povedal, za člena DR Eurotradu sa navrhol sám, čo ostatní akcionári akceptovali. Odmietol úvahy o prepojení Penty na Eurotrade. Zdôraznil, že najväčším akcionárom Eurotradu sú VSŽ (19,4-percentný podiel na základnom imaní), čo sa prejavilo aj pri voľbe nových členov DR. Na margo zmeny sídla Eurotradu poznamenal, že v Košiciach zostane kancelária spoločnosti a aj zhromaždenia akcionárov spoločnosti sa budú v budúcnosti kvôli sídlu majoritného akcionára a ďalších asi 40 % akcionárov konať v metropole východného Slovenska. Zmena sídla je podľa Haščáka "formálna".

Zmenou stanov spoločnosti sa podľa Antona Masára, viceprezidenta pre financovanie VSŽ, sledovalo ich "sfunkčnenie" a zladenie s Obchodným zákonníkom. Novinkou v stanovách je vytvorenie postov podpredsedov DR a predstavenstva.

HN nedávno informovali, že dôvodom záujmu spoločnosti Penta môže byť 1 649 393 akcií VSŽ, a. s., čo je 10 % ich základného imania, ktoré vlastnil Eurotrade do 12. januára 1999. V tento deň si Slovenská sporiteľňa, a. s., uplatnila záložné právo na tieto akcie a na Burze cenných papierov boli prevedené z Eurotrade na jej účet za 145 Sk/akcia. V súčasnosti sú tieto akcie "zaparkované" na majetkovom účte Bank Austria. Súčasné aktivity Penty v Eurotrade možno chápať aj ako prvú iniciatívu nových akcionárov VSŽ (finančného konzorcia Penta-J&T-Istrokapitál, ktoré vlastní takmer 27 % akcií VSŽ) po MVZ z 22. apríla. Jeho predstavitelia netajili zámer "zanalyzovať všetky zmluvné vzťahy vo VSŽ, ktoré sú predmetom súdnych sporov alebo prebiehajúcich kontraktov a obmedziť všetky úniky finančných tokov zo spoločnosti".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 06:07