Daň z darovania
V tomto roku som začal podnikať a otec mi chce darovať svoje auto. Potrebujem vedieť, ako auto oceniť, aby som nemusel platiť vysokú daň z darovania, lebo auto chcem používať na podnikanie.
-- Na účely zákona o daniach z príjmov, vzhľadom na to, že máte záujem auto používať na podnikanie, musíte dať oceniť auto súdnemu znalcovi v danom odbore, aby ste mohli uplatňovať odpisy. Určená cena bude predstavovať aj základ dane pre daň z darovania.

V roku 1999 som kúpil do svojho vlastníctva byt podľa zákona č. 182/1993 Z. z. od stavebného bytového družstva. Koncom roka bol povolený vklad do katastra nehnuteľností. V roku 2000 som byt daroval svojmu synovi. Bude sa na neho vzťahovať oslobodenie od dane z bytu?
-- Oslobodenie bytov od dane z bytov upravuje ustanovenie § 11c ods. 1 zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov. Podľa citovaného ustanovenia sú od dane z bytov oslobodené na 5 rokov byty od roku nasledujúceho po nadobudnutí vlastníctva podľa zákona č. 182/1993 Z. z. v znení neskorších predpisov. Oslobodenie sa vzťahuje iba na prvého vlastníka bytu alebo na osobu jemu blízku. Pri uplatňovaní oslobodenia sa vychádza z ustanovenia § 4 ods. 1 písm. c) a § 5 ods. 4 zákona č. 182/1993 Z. z. v znení neskorších predpisov, podľa ktorých práva a povinnosti zo zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru v dome prechádzajú na právneho nástupcu vlastníka bytu. To znamená, že oslobodenie od dane z bytov, ktoré nadobudla blízka osoba, pokračuje iba v prípade dedenia. Byt, ktorý ste darovali synovi, bol podľa zákona oslobodený od dane z bytov iba vo vašom prípade a v prípade, ak by ho syn po vás zdedil, nie v prípade darovania.

Naša firma darovala vyradené počítače jednému nemenovanému občianskemu združeniu. Kto bude z darovaných počítačov platiť daň a aké možnosti dáva na oslobodenie od zdanenia zákon?
-- Akékoľvek bezodplatné nadobudnutie hnuteľného majetku je predmetom dane z darovania podľa zákona č. 318/1992 Zb. v znení ostatnej novely. Podľa § 5 citovaného zákona je daňovníkom dane z darovania nadobúdateľ a darca za daň ručí. To znamená, že ak obdarovaný daň v stanovenej lehote nezaplatí, daňový úrad môže vymáhať zaplatenie dane od darcu. Poslednou novelou zákona bolo zrušené ručenie, avšak iba pri dani z prevodu a prechodu nehnuteľností. Obdarovaný ako daňovník bude zaradený do III. skupiny osôb, kde je sadzba dane 7 % do 1 mil. nadobudnutého majetku. Základom dane je cena obvyklá v mieste a čase darovania. To znamená cena, za ktorú by sa darované počítače realizovali na trhu. Podotýkam, že ceny počítačov rýchlo klesajú v súvislosti s rozvojom informačných technológií a v tejto oblasti niekedy už dva roky predstavujú históriu. Preto je dôležité venovať zisteniu ceny pozornosť a prípadne ju doložiť aj niektorými cenníkmi od predajcov výpočtovej techniky. Daňová povinnosť vzniká podľa § 19 citovaného zákona platnosťou zmluvy, prípadne prevzatím hnuteľnej veci. Do 60 dní od vzniku daňovej povinnosti je obdarovaný povinný podať daňové priznanie na daňovom úrade, ktorý je príslušný. Ak predmet činnosti obdarovaného združenia je z oblasti ekológie, kultúry, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, telovýchovy a športu, potom je dar oslobodený od dane z darovania podľa ustanovení § 18 ods. 3 citovaného zákona.

Mám záujem darovať maloobchodnú predajňu, ktorú som kedysi vydražil, svojej dcére. Do objektu som medzitým dosť investoval. V čom spočíva môj problém? Dal som si vyhotoviť znalecký posudok na predmetnú nehnuteľnosť, podľa ktorého hodnota budovy bola výrazne nižšia než cena vydraženia a už vôbec nepočítajúc hodnotu investovania. Z ktorej ceny bude moja dcéra platiť daň z darovania?
-- Vami uvedená situácia je pre vás výhodná, lepšie povedané pre vašu dcéru vzhľadom na to, že bude platiť daň z darovania, podľa vašich informácií, z ceny nižšej než bola pôvodná cena obstarania a výška prostriedkov investovaných do rekonštrukcie. Pri zdanení sa vychádza z ceny určenej podľa Vyhlášky 465/1991 Zb. v znení neskorších predpisov, tzv. úradnej ceny.

Počul som, že bolo zrušené ručenie zo zákona pri darovaní nehnuteľnosti. Je to pravda? Mám totiž záujem darovať rodinný dom svojmu vnukovi, ktorý je momentálne nezamestnaný a nechcel by som platiť poplatky za neho.
-- Inštitút ručenia zo zákona bol zrušený, ale iba pri dani z prevodu a prechodu nehnuteľností novelou zákona č. 318/1992 Zb. o dani z dedičstva, dani z darovania a dani z prevodu a prechodu nehnuteľností, a to zákonom č. 256/2000 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. augusta 2000. Z uvedeného vyplýva, že v prípade, ak darujete svojmu vnukovi rodinný dom a ten daň z darovania v zákonnej lehote nezaplatí, je možné, že ju bude príslušný správca dane vymáhať od vás, ak ju nebude možné vymôcť od vnuka v zmysle ustanovení § 71 a ďalších zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov. Ručiteľ však ručí iba za zaplatenie dane, ak je na jej zaplatenie vyzvaný správcom dane, nie za celý nedoplatok, ktorý mohol prípadne vzniknúť, napr. penále, a ani za sankcie, ktoré môžu byť daňovníkovi uložené v dôsledku jeho konania alebo jeho nečinnosti, napr. pokuta alebo zvýšenie dane. Táto povinnosť prechádza na ručiteľa už okamihom vzniku daňového nedoplatku a následne výzvou správcu dane na zaplatenie tohto nedoplatku. Inštitút ručenia sa uplatňuje pri dani z darovania iba pri daroch poskytovaných v rámci tuzemska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 05:42