StoryEditor

Rusko opäť dodržalo sľub voči OPEC

07.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rusko v apríli dodržalo obmedzenie vývozu ropy, hoci mnohí očakávali, že odvolá znižovanie dodávok v rámci iniciatívy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Ako agentúru Reuters informoval nemenovaný zdroj ruského ministerstva energetiky, vývoz ropy v apríli klesol o 70-tisíc barelov denne (b/d) a hoci Transnefť bola vďaka priaznivým poveternostným podmienkam schopná vyviezť viac ropy, dodržala pôvodný plán. Vývoz cez ropovody Transnefť v apríli medzimesačne klesol z 11,563 mil. ton (2,73 mil. b/d) na 10,894 ton (2,66 mil. b/d).
Podľa jeho slov však súkromné spoločnosti očividne zvýšili vývoz cez alternatívne trasy, aby vykompenzovali záplavu ropy a ropných produktov na domácom trhu. Tieto podniky využívajú každú "dieru", aby dostali ropu do zahraničia, napríklad cez malé prístavy na pobreží Baltského alebo Čierneho mora ako Vitino, Theodossia či Murmansk, spočiatku považované za exotické.
Rusko v januári a vo februári vyviezlo približne 2,60 mil. b/d, čo je v súlade so sľubom, ktoré dala OPEC o znížení vývozu v 1. polroku približne o 5 %, čiže 150-tisíc b/d. Tieto údaje však obsahujú len export cez ropovody Transnefti.
Objem vývozu z Ruska, vrátane tranzitu zo susedných krajín a dodávok po železnici, sa v apríli medzimesačne znížil z 13,438 mil. ton (3,18 mil. b/d) na 12,550 mil. ton (3,07 mil. b/d). Tranzitné objemy, najmä z Kazachstanu, Azerbajdžanu a Turkménska, v apríli dosiahli zhruba marcovú úroveň 1,542 mil. ton, čiže 377-tisíc b/d.
Celkový objem obsahuje aj 114 700 ton (28 000 b/d) ruskej ropy, ktorá sa vyhla Transnefti prostredníctvom železnice alebo malých prístavov, v marci išlo o 206-tisíc ton (49 000 b/d).
Trhoví analytici však neočakávajú, že Rusko dodrží svoj prísľub voči OPEC, keďže väčšina súkromných ropných spoločností má stále ambiciózne plány zvyšovania ťažby, hoci vnútorná spotreba nerastie.
Nemenovaný zdroj uvádza, že ťažba ropy a plynového kondenzátu v apríli opäť medzimesačne vzrástla z 31,127 mil. ton (7,36 mil. b/d) na 30,197 mil. ton (7,38 mil. b/d). Podľa jeho slov však Rusko v apríli neutrpelo žiadne škody vyplývajúce z nadmernej ponuky ropy a ropných produktov na vnútornom trhu, ktorá na začiatku roka viedla k dramatickému poklesu cien.
Očividné odbúranie záplavy ropy na trhu v apríli sa líši od situácie v marci, keď sa v skladovacích zariadeniach nachádzalo približne 2,6 mil. ton "voľnej" ropy, ktorá nebola určená na vývoz ani pre domáce rafinérie, ako aj milión ton vykurovacej nafty.
Podľa údajov zdroja ropné podniky dokázali zlepšiť organizáciu prepravy ropy po železnici, ktorá pôvodne trpela dlhými radmi vlakov vo veľkých prístavoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:33