StoryEditor

Medzinárodná spravodlivosť dostáva prioritu

12.04.2002, 00:00

Bratislava, New York (Braňo Ondrášik)
Aj vďaka Slovensku sa včera stály Medzinárodný trestný súd (ICC) stal realitou. Skupina desiatich krajín totiž počas pravidelného prípravného stretnutia v New Yorku uložila ratifikačné zmluvy. Rímsky štatút ICC prijali drvivou väčšinou hlasov na diplomatickej konferencii v júli roku 1998, pričom ho ešte museli schváliť parlamenty najmenej 60 krajín. Tento počet sa už podarilo prekročiť o päť a aby ani jeden štát nemal tú česť stať sa kľúčovým šesťdesiatym, zatiaľ posledných 10 krajín (Bosna, Bulharsko, Kambodža, Kongo, Írsko, Jordánsko, Mongolsko, Nigéria, Rumunsko a Slovensko) predložilo listiny naraz. Štatút už predtým ratifikovala väčšina krajín EÚ vrátane našich susedov -- Poľska, Rakúska a Maďarska. Ako informovala HN organizácia bojujúca za dodržiavanie ľudských práv Amnesty International, Slovensko sa ako zakladajúca krajina zúčastní na zakladajúcom zhromaždení a bude sa môcť podieľať na kľúčových rozhodnutiach ako napríklad schvaľovanie rozpočtu súdu. Bude tiež môcť nominovať svojich kandidátov na post sudcu, prokurátora a zastupujúceho prokurátora.
ICC by mal byť stálym nezávislým súdnym orgánom vytvoreným medzinárodným spoločenstvom, ktorý bude stíhať najvážnejšie zločiny spadajúce pod medzinárodné právo: zločiny genocídy, zločiny proti ľudskosti či vojnové zločiny. Urobí tak však iba v tých prípadoch, keď súd daného štátu nebude schopný alebo nebude chcieť konať. Sídlo súdu má byť v Haagu a najvyšším možným trestom, ktorý bude môcť uložiť, je doživotné väzenie. Súd nebude priamou súčasťou OSN -- zodpovedať sa bude štátom, ktoré ratifikovali štatút. Práve tieto štáty totiž súhlasili s vyšetrovaním osôb zodpovedných za najťažšie zločiny. Štatút by mal začať platiť od 1. júla a samotný súd začne pracovať asi v roku 2003.
OSN doteraz zriadila dva tribunály zaoberajúce sa vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a zločinom genocídy, a síce Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v roku 1993 a Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu v roku 1994. Bol to pritom Norimberský tribunál po skončení druhej svetovej vojny, vďaka ktorému sa prvýkrát dostala do popredia medzinárodná spravodlivosť a potrestanie ľudí zodpovedných za tie najhoršie vojnové zločiny.
Ako však informovala britská televízna a rozhlasová stanica BBC, existuje riziko, že ICC budú považovať za príliš nereprezentatívny, prinajmenšom z geografického hľadiska. Zatiaľ sa k nemu nepripojil ani jeden arabský štát a takmer žiaden ázijský.
Richard Dicker z Human Rights Watch zdôraznil, že 11. apríl vojde do histórie ako deň, keď medzinárodná spravodlivosť dostala novú prioritu. Bosniansky veľvyslanec pri OSN Mirza Kušlugič pre BBC povedal: "Veríme, že ak by bol ICC pred začatím zverstiev na Balkáne, nebolo by také odhodlanie páchať vojnové zločiny."
Rímsky štatút dodnes neratifikovali USA, Rusko a Čína. Bývalý americký prezident Bill Clinton síce dohodu podpísal 31. decembra 2000, no Bushova vláda teraz zvažuje, že anuluje podpísanie Rímskeho štatútu. To by sa však Washington postavil proti vôli EÚ, aj keď krok bude iba prázdnym gestom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:16