StoryEditor

Príjem Deutsche Telekom vzrástol

23.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Deutsche Telekom AG (DT) aj napriek celkovej nepriaznivej situácii v telekomunikačnom sektore v 1. štvrťroku 2002 zaznamenal medziročné zvýšenie príjmov o 15 % z 11,1 na 12,8 miliardy eur.
Americké dcérske spoločnosti VoiceStream a Powertel, ktoré neboli zohľadnené vo výsledkoch za 1. štvrťrok 2001, prispeli k príjmom z medzinárodnej činnosti sumou 1,4 miliardy eur. Spoločnosti T-Mobile a T-Online zaznamenali najväčšiu mieru rastu a v prípade segmentu T-Com zostali príjmy na rovnakej úrovni ako v minulom roku.
T-Com sa na celkových príjmoch podieľal 49 %, T-Systems 15 %, T-Mobile International 32 %, T-Online tromi percentami a segment Ostatné jedným percentom.
Medzinárodné príjmy medziročne vzrástli z 2,3 na 4,3 miliardy eur, čo zodpovedá zvýšeniu zhruba o 86 %. Podiel príjmov z oblastí mimo Nemecka stúpol z 21 na 33 %.
Príjmy DT pred zúročením, zdanením, zohľadnením devalvácie a amortizáciou (EBITDA) vzrástli o 4,4 % z 3,6 na 3,8 miliardy eur. Čistá strata sa v 1. štvrťroku medziročne zvýšila z 0,4 na 1,8 miliardy eur, pričom táto suma obsahuje amortizáciu nedávno konsolidovaných spoločností v hodnote jednej miliardy eur. Táto čistá strata po úprave o negatívne mimoriadne vplyvy dosahuje 1,4 miliardy eur. Nepriaznivý vplyv predstavuje neplánované zníženie čistej hodnoty podielu vo France Telecom (0,2 miliardy eur), zníženie hodnoty finančných aktív (0,3 miliardy eur) a pretrvávajúci priaznivý daňový dosah, vyplývajúci z kompenzácie straty zo zníženia hodnoty podielu v Sprint a ďalšie daňové vplyvy (0,1 miliardy eur).
Hotovosť vyprodukovaná z celej činnosti v 1. štvrťroku dosiahla 2,9 miliardy eur v porovnaní s 2,5 miliardy eur za rovnaké obdobie minulého roka. DT očakáva ďalší výrazný rast príjmov a zvyšovanie EBITDA počas celého roku 2002.
Divízia T-Com, kam patria aj východoeurópske operácie DT (MATAV, Slovenské telekomunikácie a Hrvatske telekomunikacije), rozširuje svoju činnosť, pričom medzinárodné príjmy medziročne vzrástli o 55 % na 0,9 miliardy eur. Vďaka tomu rast príjmov vo východoeurópskych dcérskych spoločnostiach zväčša vyrovnal pokles činnosti DT v Nemecku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:01