StoryEditor

Vydarené letecké dni SIAD 2002

10.06.2002, 00:00

Uplynulý víkend sa na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika uskutočnil siedmy ročník Medzinárodných leteckých dní SIAD 2002. Niekoľko desiatok tisíc divákov zo Slovenska i z okolitých krajín malo možnosť vidieť 159 lietadiel zo 16 krajín a Slovenska. Vo viac ako 30 leteckých vystúpeniach sa divákom predstavilo 82 z týchto lietadiel a svoje umenie predviedlo aj osem leteckých skupín. Pravidelná letecká doprava však na letisku v Bratislave nebola prerušená. Veliteľ vzdušných síl SR a zároveň riaditeľ organizačného výboru SIAD 2002 generálmajor Jozef Dunaj uviedol, že počas podujatia sa spotrebovalo okolo 450 ton leteckého paliva.
Pred začatím podujatia, ktoré otvoril predseda vlády Mikuláš Dzurinda, položili bývalí česko-slovenskí zahraniční vojaci vence k mohyle generála M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji. Na slávnostnom otvorení SIAD 2002 sa zúčastnili aj príslušníci Česko-slovenskej obce legionárskej v zahraničí z Veľkej Británie. Druhý deň podujatia otvoril krátko po svojom návrate z pracovnej cesty v USA minister obrany SR Jozef Stank. Letecké dni považuje za skvelú príležitosť prezentácie Slovenska a jeho letectva v zahraničí, ako aj propagáciu Armády SR medzi občanmi. Vyzdvihol pritom najmä možnosť medzinárodného porovnania schopností slovenských pilotov i techniky.
Z rozpočtu ministerstva obrany bolo na celú akciu vyčlenených 14,25 mil. Sk. Podľa J. Dunaja však jej realizácia bola možná len vďaka sponzorom, ktorí pre SIAD 2002 zabezpečili množstvo nevyhnutných služieb vo vlastnej réžii. Časť nákladov by sa rezortu mala vrátiť zo vstupného, uviedol J. Dunaj.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:21