StoryEditor

Zmestiť sa do (rozpočtovej) kože

17.03.2002, 23:00

Vo štvrtok sme sa dozvedeli, že HDP za minulý rok vzrástol o 3,3 percenta. Najviac za tejto vlády. Rast sa navyše dynamizuje, v poslednom štvrťroku 2001 bol medziročne 3,9 percenta, medzikvartálne 0,8 percenta. Priaznivá je aj tvorba hrubého fixného kapitálu v roku 2001, ktorá zakladá produkciu budúcnosti -- vzrástla o vyše 11 percent (v roku 2000 sa oproti roku 1999 znížila o 0,7 percenta). Konečná spotreba domácností vzrástla o štyri percentá, konečná spotreba štátu o päť percent. Aj keď je celková spotreba ovplyvnená aj ďalšími menej významnými faktormi, z týchto čísel vidno, že nárast dvoch hlavných zložiek spotreby presahoval rast HDP. Prehĺbila sa nerovnováha, ktorá je hlboko založená v štruktúre kapacít, výroby i spotreby podľa viacerých prierezov. Je ilúziou žiadať rýchle odstránenie deficitu platobnej bilancie (podobne ako nezamestnanosti). Vývoj sa však dá stlmiť a súčasne sa musia vytvárať podmienky na príchod priamych zahraničných investícií (najmä veľké podniky) a na podnikanie domácich subjektov (najmä v malom a strednom podnikaní). Je tu jedna cesta, ktorá je lákavá, ale pekelná -- použiť na riešenie akútnych deficitov príjmy z privatizácie.
Vo verejných financiách sa zreálňujú riziká, ktoré štátny rozpočet zahŕňal. Na strane príjmov je to najmä výber DPH. Známou vecou je tunelovanie štátneho rozpočtu cez nadmerné odpočty, keď v tuzemsku štát viac zaplatí ako vyberie. Navyše, na rozdiel od minulých rokov, keď sa celkový výber, teda vrátane DPH vybranej colnou správou za dovezený tovar, prekročil, podľa expertov MMF sa tak v roku 2002 nemôže stať -- odhad je na maximálnej hranici. Ohrozené sú aj niektoré nedaňové príjmy, napríklad z predaja hotela Forum či z predaja licencie GSM. Ohniská prehlbovania nerovnováhy sú aj na výdavkovej strane. Dosiahnutie plánovaného 3,5-percentného schodku verejných financií misia MMF podmieňuje urýchlením zaostávajúcich reforiem v mzdovej politike, zdravotníctve, sociálnom a dôchodkovom systéme a trhu práce. Bez vládnych opatrení, medzi ktorými zrejme bude i štvrťročné viazanie, sa črtá taký vývoj výdavkov, ktorý by rozpočtové ciele vlády znemožnil.
Misia MMF nežiada plniť dodatočné parametre, len dodržanie tých, ktoré sme prijali v programe SMP a v spoločnom hodnotení priorít v rámci predvstupového programu (EÚ). Šéf misie MMF Jose Juan Fernandez-Ansala upozornil, že MMF nežiada škrty, len zastavenie rastu výdavkov, prinajmenšom jeho spomalenie. Nie sú to ciele nereálne, ak sa koalícia dokáže skoncentrovať viac na životné záujmy Slovenska ako na predvolebné kortešačkové vylomeniny. Je predsa čudné, ak sa koaličné strany snažia získať voličov opozičnou politikou voči vlastnej vláde. Jediná ich šanca je urobiť čo najviac a hoci sa to nezdá, je na to dosť času i možností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:43