StoryEditor

Mal by sa zjednodušiť a znížiť počet podporných programov

17.05.2002, 00:00

Medzi hlavné konkurenčné nevýhody malých a stredných podnikov na Slovensku oproti veľkým firmám patrí obmedzený prístup k finančným zdrojom a ich vysoká administratívna zaťaženosť. Vyplýva to z Analýzy vývoja malého a stredného podnikania a návrhu na zmeny v systéme jeho podpory, ktorú v stredu schválila vláda SR. Materiál vypracovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Neštandardné nevýhody malých a stredných podnikov vyplývajú zo špecifických podmienok pre podnikanie v SR. Materiál sem zaraďuje diskriminačnú daň z príjmu fyzických osôb v porovnaní s daňou z príjmu právnických osôb, vysoké odvodové zaťaženie firiem, zložitú, neprehľadnú a často sa meniacu legislatívu, právnu neistotu a nefunkčný kapitálový trh.
MH tiež negatívne hodnotí aj inštitucionálny rámec tejto podpory malých a stredných firiem. Charakterizuje ho ako vysoko fragmentovaný. Okrem rezortného prístupu sa na Slovensku paralelne uplatňuje aj prierezový prístup, najmä v súvislosti s podporou EÚ. Jednotlivé rezorty a implementačné inštitúcie postupujú nekoordinovane, čo je ešte zvýraznené vidinou získania prostriedkov z EÚ.
Podľa analýzy treba na Slovensku zásadne prehodnotiť doterajšiu podporu malých a stredných podnikov. Zároveň by sa mali v dostatočnom časovom predstihu definovať jej nové priority, ktoré budú adekvátne reagovať na nové podmienky a nové vývojové trendy vo svete. Doterajšia politika podpory sa v etape kvantitatívneho rastu orientovala predovšetkým na rozvoj malého a stredného podnikania ako sektora, ale aj jednotlivých existujúcich firiem. V budúcnosti by sa mali však viac motivovať a stimulovať jednotlivci, aby sa stali podnikateľmi. Nevyhnutnou súčasťou takéhoto snaženia je podľa analýzy vytvorenie podmienok na získanie potrebných zručností a znalostí, ako aj poskytnutie vhodnej "príležitosti", t. j. prístup k finančným zdrojom. Mali by sa širšie využívať prednosti malých a stredných podnikov a to inovatívnosť, flexibilita a s tým spojený potenciál dynamiky rastu. Vzhľadom na uvedené jeden z vhodných nástrojov na zvýšene prístupu malých a stredných firiem k zdrojom predstavuje orientácia na nové nástroje financovania, ako je napríklad financovanie prostredníctvom rizikového kapitálu.
Reforma systému podpory malého a stredného podnikania na Slovensku by mala stáť na troch pilieroch. Prvým je zlepšenie (modernizácia) podnikateľského prostredia. Mali by sa predovšetkým odstrániť existujúce bariéry rozvoja firiem. Druhým pilierom by mal byť nový systém inštitucionálneho zabezpečenia podpory. Ten by mal vychádzať z potreby zníženia fragmentácie, zvýšenia transparentnosti a koordinácie v systéme podpory malého a stredného podnikania. Zmeny by sa nemali vyhnúť ani oblasti podporných programov. Mali by priniesť zjednodušenie a zníženie počtu programov na jednej strane, rovnako ako reštrukturalizáciu na strane druhej. Dôraz sa tu musí byť klásť na finančnú spoluúčasť u žiadateľa podobne, ako je to v EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:46