StoryEditor

Čo EÚ odmieta, východ doje

10.02.2002, 23:00

V Maďarskej republike (MR) výrazne klesol v posledných týždňoch predaj hydinového mäsa. Väčšina spotrebiteľov prichádza do obchodov s otázkou, odkiaľ mäso pochádza. Predávajúci sú však bezradní, pretože nevedia producenta hydiny identifikovať. Ako uviedol denník Népszabadság, obavy z konzumácie prepukli asi pred dvoma týždňami, potom, ako začali úrady vyšetrovať pôvod a kvalitu niekoľko mil. ton mimoriadne lacných mrazených kuracích stehien, ktoré sa dostali na maďarský trh. Veterinárna hygienická služba nariadila vyšetriť so spätnou platnosťou od 1. januára 2002 všetky dovozy krmív a mäsa z niektorých európskych štátov a Ďalekého východu.
Laboratórne testy preukázali koncom januára prítomnosť zakázaného antibiotika v kuracej pečeni. Dosiaľ sa chloramphenicol objavil v 15 vzorkách v množstve od 0,2 do 4 mikrogramov na kg mäsa. Predpisy EÚ to však nepovoľujú. Podľa podozrenia odborníkov pochádza mäso preznačené v Lichtenštajnsku z Číny a malo byť pôvodne určené na západoeurópske trhy. Kvôli nejasnosti pôvodu a podozreniam bol však jeho predaj na území EÚ zakázaný. Maďarskí obchodníci s hydinou a veterinári predpokladajú, že tento tovar si teraz hľadá miesto a v menších množstvách je importovaný do okolitých štátov. Odpovedať na otázku, ako sa do MR dostali "lichtenštajnské kurčatá, sa však zatiaľ nepodarilo. Existuje však stopa, ktorá vedie ku kŕmnym granulám kontaminovaným chloramphenicolom, dovezeným v novembri minulého roka do Holandska z Číny, uvádza Antal Németh, hlavný štátny veterinár MR. Granule neboli vrátené, ani zlikvidované. Ako vyplýva z vyšetrovania holandských úradov, jeden dolnosaský spracovateľ ich neoprávnene použil pri výrobe krmiva, ktoré sa neskôr dostalo do Holandska, Rakúska, Dánska, Nemecka, Francúzska, Českej republiky, Rumunska a Poľska. Maďarské orgány sa v súčasnosti v prvom rade usilujú zistiť, ako sa mäso, mäsové výrobky alebo kŕmne zmesi dostali do MR zo štátov, v ktorých sa našli antibiotickými granulami obohatené krmivá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:21