StoryEditor

Krátko zo zahraničia

25.03.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

V Bejrúte sa včera začalo zasadnutie ministrov zahraničných vecí arabských krajín, ktorého hlavnou agendou je príprava summitu Ligy arabských štátov. Schôdzka na najvyššej úrovni sa bude konať zajtra a vo štvrtok.
Izraelský premiér Ariel Šaron by mal vážne popremýšľať o zrušení zákazu cestovania pre palestínskeho predáka Jásira Arafata a umožniť mu zúčastniť sa na nadchádzajúcom summite Ligy arabských štátov, uviedol vo včerajšom vyhlásení Biely dom. Izrael hodlá pustiť Arafata na summit do libanonskej metropoly iba vtedy, ak bude súhlasiť s prímerím po 18 mesiacoch násilností.
Bývalý vysoký funkcionár komunistického československého režimu Jozef Lenárt môže byť stíhaný. Rozhodol o tom včera Najvyšší súd ČR, podľa ktorého je stíhanie prípustné a nebráni tomu ani poslanecká imunita, ktorú v roku 1968 Lenárt používal ako člen vtedajšieho parlamentu -- Národného zhromaždenia. Lenárt je obžalovaný z vlastizrady v súvislosti s udalosťami v auguste 1968.
Dva ropné tankery sa včera ráno zrazili pri pobreží Spojených arabských emirátov v Ománskom zálive. K zrážke švédskeho tankera Stena King a britského plavidla Vigilance došlo vo vzdialenosti 24 kilometrov od prístavu Fudžaira. Zo švédskej lode sa pri nehode nevylialo do mora nič z nákladu 450 000 ton ropy, ktorý prevážala. Britský tanker neprevážal v čase kolízie žiaden náklad.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:43