StoryEditor

Berlusconi bude požadovať nové voľby

15.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

V prípade svojho odsúdenia v súdnom procese chce taliansky premiér Silvio Berlusconi vypísať nové voľby. Oznámilo to včerajšie vydanie novín La Repubblica s odvolaním sa na zdroje blízke premiérovi. "Keď ma oslobodia, ľavici sa minú argumenty. Ak ma odsúdia, obrátim sa na ľud a budem požadovať nové voľby," povedal údajne Berlusconi a dodal, že nepochybuje o svojom víťazstve.
Niektorí talianski ministri sú však za to, aby Berlusconi v prípade odsúdenia vo vláde zostal. "Vyzval som ho (Berlusconiho), aby v takomto prípade nepodával demisiu. Až do vynesenia verdiktu najvyššou inštanciou platí prezumpcia neviny," cituje La Repubblica ministra pre záležitosti EÚ Rocca Buttiglioneho.
Silvio Berlusconi je v súčasnosti účastníkom troch súdnych procesov. Stíhaný je za daňové úniky v Španielsku a nekorektné účtovníctvo pri prestupe hráča do Berlusconiho milánskeho futbalového klubu.
Najväčšiu pozornosť vzbudzuje proces, v ktorom je mediálny magnát Berlusconi obvinený, že jeho podnikateľská skupina podplatila sudcu, ktorý rozhodoval o predaji štátneho potravinárskeho koncernu SME. Premiér toto obvinenie popiera. Medzi obvinenými je aj Berlusconiho blízky spolupracovník Cesare Previti, ktorý bol ministrom obrany v jeho prvej vláde v roku 1994.
Koncom 90. rokov Berlusconiho v dvoch procesoch v prvej inštancii síce odsúdili, ale do väzenia ísť nemusel. V Taliansku nastupujú odsúdení na výkon trestu až potom, keď ich odsúdi súd tretej inštancie.
Ďalšie procesy s Berlusconim sa skončili buď oslobodzujúcim verdiktom, výhrou premiéra, alebo boli premlčané. Berlusconi tvrdí, že naňho poľujú "červení sudcovia".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:23