StoryEditor

Voľby v Palestínskej samospráve budú v januári

27.06.2002, 00:00
Autor:
TASRTASRHNHN
Prezidentské a parlamentné voľby sa v Palestínskej samospráve uskutočnia v januári 2003. Palestínsky minister Saíb Iríkat včera uviedol, že hlasovanie sa na základe rozhodnutia palestínskeho vodcu Jásira Arafata uskutoční medzi 10. a 20. januárom budúceho roku. Najvyšší palestínsky predstaviteľ tiež prisľúbil uskutočnenie reforiem bezpečnostných služieb, financií a súdov v období do dvoch až troch mesiacov.
Iríkat tieto informácie oznámil na tlačovej konferencii v Jerichu dva dni po zásadnom prejave amerického prezidenta Georgea W. Busha o Blízkom východe. V prezidentských voľbách Palestínskej autonómie bude kandidovať aj Arafat, vyhlásil palestínsky minister Nabíl Šaás. Arafat by tak svojou kandidatúrou vyjadril nesúhlas s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom, ktorý v pondelok Palestínčanov vyzval, aby si zvolili nové vedenie. Podľa Šaása môže v parlamentných voľbách radikálna organizácia Hamas dosiahnuť veľmi dobré výsledky a môže dokonca získať väčšinu v parlamente, ak sa voľby uskutočnia v súčasnej politickej atmosfére.

Proti Arafatovi bude v prezidentských voľbách kandidovať reformne orientovaný profesor politických vied z palestínskej Národnej univerzity Nadžah na západnom brehu Jordánu, Abdal Sattár al-Kasím. Päťdesiatnik al-Kasím presadzoval reformy a v minulosti sa dostal do väzenia za kritiku korupcie v palestínskych samosprávnych orgánoch. Palestínske bezpečnostné sily ho zatkli v roku 1999, keď podpísal vyhlásenie nazvané Výkrik z vlasti, v ktorom obvinil Palestínsku samosprávu "zo systematickej metodickej korupcie, z ponižovania a klamania ľudí".

Arafatova éra sa končí, vyhlásil údajne podľa izraelských médií egyptský prezident Husní Mubarak v reakcii na pondelkový prejav amerického prezidenta Georgea W. Busha o Blízkom východe. Mubarak opakovane kritizoval nedodržanie sľubov najvyššieho palestínskeho vodcu o tom, že zasiahne proti teroristickým organizáciám na palestínskom území, pašovaniu zbraní a korupcii v Palestínskej autonómii. Egyptský prezident v minulosti vyhlásil, že Palestínčania už veľakrát premeškali príležitosť na vyhlásenie svojho štátu a naposledy v roku 2000 v Camp Davide.

Ministri zahraničných vecí Iránu a Sýrie amál Charází a Farúk aš-Šará kritizovali "nepochopenie realít Blízkeho východu", ktoré sa prejavilo v pondelkovom prejave amerického prezidenta Georgea W. Busha. "Prejav pána Busha je výsledkom nepochopenia realít Blízkeho východu a vyjadruje želania Izraela," uviedli obaja ministri v rámci svojho stretnutia v Chartúme. Obaja ministri vyzvali súčasne moslimské krajiny na bdelosť pri obhajobe práv palestínskeho ľudu. Irán aj Sýria, ktoré sa stavajú proti mierovému procesu na Blízkom východe, sa stali terčom kritiky v pondelkovom prejave amerického prezidenta, ktorý vyzval Palestínčanov, aby si zvolili nové vedenie neskompromitované podporou terorizmu a Izrael na stiahnutie svojich vojsk na hranice spred 28. septembra 2000 a zastavenie osídľovacích aktivít na palestínskom území.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:31