StoryEditor

Záhadný mág? Nie, dobrý politik

24.05.2002, 00:00

Pri výpočte úspechov a zmien, ktoré dosiahol za necelých dvanásť rokov vo vládnom kresle, má človek dojem, že za tým musí byť niekto ako Copperfield. Ale na stretnutí vysvitne, že je to Američan, ako sa patrí: telesné proporcie upravené hamburgermi, so zmyslom pre humor, pre našinca zvláštnou slobodou v konaní aj myslení a, samozrejme, v dobrom zmysle slova so sklonom mentorovať. Guvernér štátu Michigan John Engler poskytol HN exkluzívny rozhovor.

* Prišli ste na Slovensko ako zástupca jedného z federálnych štátov USA s cieľom nadviazať priateľskú spoluprácu s našou krajinou. Desať rokov dozadu ste sa borili s podobnými problémami ako my teraz. Čo družba s malou európskou krajinou prinesie strážcovi Veľkých jazier?
-- Som tu ako guvernér federálneho štátu Michigan, krajiny s desiatimi miliónmi obyvateľov, z ktorých má asi stotisíc slovenský pôvod a ďalšie tisíce sú pôvodom zo strednej Európy, takže tento kus sveta nám nie je taký vzdialený. Podobnosť Slovenska a Michiganu vo veľkosti, počte obyvateľov, prístupe k životu a v kráse krajiny z nás robí vhodných partnerov. Nie som si istý, či budeme nažívať ako manželská dvojica alebo naše priateľstvo po nejakom čase vyhasne, ale podpísali sme Memorandum o spolupráci a po lepšom spoznaní sa bude onedlho na oboch stranách jasné, čo konkrétne môžeme v ktorých oblastiach rozvinúť. Určite budeme apelovať na väzby v rámci vzdelania, poľnohospodárstva, kultúry a turistiky.

* Úprimne, predtým, ako ste sem pricestovali, vedeli ste, kde sa nachádza Slovensko? Pozreli ste si to na mape?
-- Vedel som to. Skutočne! Moja rodina má korene v Rakúsku. A za svojich študentských čias som precestoval Európu, takže som presne vedel, kde je Slovensko. V ostatných rokoch urobili na množstvo Američanov dojem krajiny, ktoré mali v poslednej dekáde možnosť zostaviť demokratické vlády a vytvoriť trhovú ekonomiku, čím prispeli k slobodnejšiemu a silnejšiemu svetu.

* V rámci reformy školstva motivujete mladých ľudí, aby dosiahli čo najlepšie vzdelanie. Má Michigan potenciál zamestnať ich na zodpovedajúcej úrovni?
-- Myslím si, že má. Otázka vzdelávania detí na školách je pre vládu jednou z najdôležitejších. Mali sme dva hlavné ciele. Zabezpečiť školopovinným deťom rovnakú dostupnosť škôl, chceli sme mať istotu, že dieťa v meste, ale aj na samote, bude mať rovnaké možnosti získať kvalitné vzdelanie. V tomto smere sme urobili veľký kus práce. Rovnako sme chceli zvýšiť úroveň vyučovania, aby bolo na každej škole v každom predmete kvalitné, aby každé dieťa bolo schopné rovnako dobre čítať a počítať, orientovať sa v prírodných vedách a komunikovať. Aj v tejto oblasti sme boli pomerne úspešní, aj keď sme sa ešte nedostali na takú úroveň, s akou by som bol bezvýhradne spokojný. Ale myslím si, že v Michigane máme najlepší systém veľkých štátnych škôl v rámci USA. Stále však máme deti, ktoré nedokončia školu, hoci by mali, potom robia chyby a sú horšie pripravené uspieť v konkurencii -- v lokálnej aj celosvetovej. Takže máme čo robiť... V globálnom ponímaní platí, že mladí ľudia potrebujú dobré vzdelanie.

* Z akých skúseností a školských systémov ste vychádzali pri reforme školstva?
-- Snažili sme sa aplikovať náš vlastný systém z Michiganu. Mali sme niekoľko škôl, ktoré excelentne vzdelávali vo všetkých oblastiach. A mali sme tiež školy, ktoré boli mimoriadne dobré, napríklad, vo vyučovaní matematiky, prírodných vied či programovania, ale v ostatných predmetoch zaostávali. Pokúsili sme sa dať dohromady praktické skúsenosti z týchto škôl a aplikovať ich na všetky rovnako. To sa ľahšie povie ako urobí, pretože niektorým školám sa nepáčilo, že boli v porovnaní s ich susedmi označené ako horšie. Zmena bola ťažká aj preto, že roky učili istým spôsobom a iným metódam neboli veľmi otvorené. Okrem toho bol v pozadí tlak rodičov, ktorí si želali, aby ich dieťa bolo úspešné v jednej oblasti, namiesto toho, aby ho nechali vybrať si z viacerých, čo mu najviac vyhovuje. Chceli mať z neho, napríklad, vynikajúceho spisovateľa alebo hudobníka, a zrejme im ani na um nezišlo, že by z ich ratolesti mohol byť namiesto toho špičkový programátor.
Základ je, aby dieťa dostalo kompletné vzdelanie, ktoré nemusí byť výhradne z kníh, dajú sa pri tom využiť aj možnosti techniky.

* Aké máte skúsenosti s úlohou médií pri presadzovaní reforiem?
-- Som presvedčený o tom, že majú nepopierateľne významnú úlohu. A je dôležité, aby boli slobodné. Ak majú médiá slobodu v tom, čo publikujú, ja musím mať rovnakú slobodu kritizovať, ak niečo urobili, pochopili alebo napísali nesprávne. V tom je zmysel slobody. Vzťah medzi verejnými činiteľmi a slobodnými médiami je veľmi nárazovitý. Jeden deň sa milujú a na druhý sa nemôžu ani cítiť. Osobne by som bol radšej, keby sa čitatelia prostredníctvom tlače dostávali k faktom, namiesto hotových a faktami nepodložených názorov a záverov. Niekedy sa to stáva, dokonca aj v spravodajstve.

* Váš úspech v znížení nezamestnanosti by sa dal prirovnať k malému zázraku. Samozrejme, že za tým bola tvrdá práca. Aká je vaša filozofia zamestnanosti?
-- Veľmi dlhý čas bola miera nezamestnanosti v Michigane vyššia ako národný priemer. Nakoniec sme pred pár rokmi toto číslo znížili a dokonca dosiahli nižšie číslo ako federálny priemer. Ako? Pre existujúce spoločnosti nastal čas ich expanzie a rastu a založili sme mnoho nových. Máme štátnu agentúru (Michigan Economic Development Cooperation -- MEDC), ktorá spolupracuje s firmami a povzbudzuje ich pri vytváraní nových pracovných miest, vzájomnej spolupráci, a s tým spojeným hospodárskym rozvojom Michiganu. Prostredníctvom agentúry sme navštívili takmer päťtisíc firiem, aby sme hovorili o ich účasti na hospodárskom a ekonomickom rozvoji, aby sme im potvrdili, že im v ich aktivitách budeme pomáhať a že budeme nápomocní pri riešení ich problémov. Cieľavedome sme pracovali na budovaní osobných vzťahov, v ktorých je komunikácia na obidvoch stranách oveľa otvorenejšia. Je lepšie, keď sa poznáme, keď vedia, kto sme, a veria nám.
Kto chce v súčasnosti prácu, ten si ju nájde. Miera nezamestnanosti už bola aj nižšia ako tri percentá, potom stúpla na terajších približne päť, kde sa drží, a aj pri tomto percente nie je problém nájsť si pracovné miesto.

* Slovensko má momentálne mnoho aktuálnych hospodárskych a ekonomických problémov, preto sú otázky životného prostredia mimo centra záujmu. Ako môže takéto "zabúdanie" v budúcnosti ovplyvniť ekonomiku štátu?
-- Otázky životného prostredia musia byť súčasťou debaty. Je to veľmi zložité. Napríklad aj v Michigane, kde máme čistejší vzduch a vodu ako kedykoľvek predtým, stále existujú oblasti, v ktorých nerobíme toľko, koľko by bolo treba. Ale domnievame sa, že sme dosiahli tú správnu rovnováhu. Máme čisté životné prostredie a zdravé rodiny, ktoré majú prácu a príjem. Jednou z najmenej zdravých vecí pre rodinu je nemať príjem. Je logické, že takáto rodina je potom nútená robiť kompromisy nielen v starostlivosti o zdravie, ale v celom životnom štýle.
Zmenili sme naše zákony oproti federálnym a presunuli sme zodpovednosť za životné prostredie. V súlade s federálnym právom sa zisťuje, kto spôsobil nejaké znečistenie a toto zisťovanie môže trvať roky. Tiež sa stáva, že desiatky rokov dozadu nejaká fabrika urobila niečo, čo v tom čase nebolo v rozpore so žiadnymi zákonmi či pravidlami. Ale o 40 rokov neskôr sa to javí ako seriózny environmentálny problém. Čo s tým? Snažiť sa od nich získať nejaké peniaze formou pokuty? A čo ďalej? Vybrali sme sa inou cestou. Usilujeme sa na znečistený objekt alebo oblasť nájsť kupca, ktorý dostane úľavu na daniach a zabezpečí jeho vyčistenie. V konečnom dôsledku je to pre nás oveľa, oveľa lacnejšie riešenie, znečistenie sa odstráni a my môžete pôvodne nevhodnú oblasť opäť používať. Okrem toho sa v tejto oblasti dajú vytvárať nové pracovné miesta.

* Vo viacerých amerických mestách začína byť populárny trend uprednostňovať bicykel pred autom. Prejavuje sa to aj Michigane, resp. v Detroite, meste známom výrobou automobilov?
-- Týmto trendom som si nie celkom istý. Ľudia určite chodia do parku, aby si zabicyklovali. Inak žijú v down towne, čo je dosť ďaleko od centra a dostať sa do práce by mohlo trvať pekne dlho. Skutočne to nie je žiadny veľký trend. Zvlášť nie v Detroite. Michigan je s výnimkou Texasu a Kalifornie federálny štát s najvyšším počtom zaregistrovaných áut.

* Ste nepopierateľne úspešný človek a politik, čo predpokladá, že máte aj dosť nepriateľov. Ako sa prejavujú a ako sa k nim staviate vy?
-- Náš politický systém je veľmi konkurenčný. Máme dve hlavné politické strany, ktoré získavajú väčšinu voličských hlasov. Preto sa určite stretávam s kritikou, so sťažnosťami, možno závisťou. Myslím si však, že človek by nemal venovať veľa času obavám z toho, že ho niekto nemá rád. Aj ja si hovorím: Môj deň má iba 24 hodín a nechcem každú hodinu stráviť vysvetľovaním, že je niečo inak, snahou zmeniť to, ako ma niektorí ľudia vnímajú. Lepšie je ukázať nejaké výsledky. To platí vo verejnom živote, rovnako ako v biznise.

* Ste vzdelaný a rozhľadený. Ale, napríklad, guvernér štátu Minnesota Jesse Ventura je bývalý wrestlingový zápasník, skôr šoumen ak politik. Aké pocity to vo vás vyvoláva? Okrem toho, Ventura dokázal zvíťaziť vo voľbách ako nezávislý poslanec. Myslíte si, že to, že ľudia hlasovali v jeho prospech, je ohrozenie alebo dôsledok demokracie?
-- Určite to nie je ohrozenie. Jesse Ventura sa objavil práve v čase, keď ľudia nemali o ostatných kandidátoch najlepšiu mienku. Nemyslím si, že by sa im úplne nepáčili, ale nepoznali ich dobre. A zrazu sa objavil hrdina, nepolitik, obyčajný človek -- jeden z nich. Teraz má problémy a skôr ako svieži nezávislý vánok sa snaží vyzerať ako politik. Neviem, čo sa stane po voľbách, či sa odváži znovu kandidovať, ale tiež som počul, že tu, na Slovensku, čeril vody okolo verejnej televízie. Možno príde sem a znovu sa zameria na úspech, slávu a peniaze. Páči sa mi ako človek, je to typ, s ktorým ste radi v spoločnosti, ale nemyslím si, že jeho zvolenie malo väčší význam pre život politických strán alebo že by mal vplyv na náhly nárast nezávislých kandidátov. Z čoho mám väčšie obavy, to sú americkí politici s takmer neobmedzeným bankovým kontom. Takí si vedia zabezpečiť víťazstvo vo voľbách, ako, napríklad, pred tromi rokmi James E. McGreevey v New Jersey. Boľ veľmi známy na Wall Streete a vo voľbách minul 65 miliónov dolárov, čo je viac ako prezident Ford investoval v roku 1976 do kampane za svoje znovuzvolenie. Toto je, myslím, hrozba.

* V poslednom období vidieť, že európski voliči sú otrávení alebo unudení klasickými politickými stranami a šancu dostávajú radikálne, extrémistické, často nacionálne orientované strany. Nebojíte sa tohto trendu aj v USA?
-- To je veľmi zaujímavá otázka. Systém dvoch hlavných politických strán má mnoho výhod a únia má svoje pevne zakorenené zvyky, je silná. Niektoré firmy, zarábajúce miliardy dolárov, vo veľkom investujú do politiky. V prípade väčšiny volieb rozhodujú peniaze. Voličov viac ako to, či je niekto z ľavicovej alebo pravicovej strany, viac ako jeho predvolebné reči a vysvetľovania, zaujíma politikove predstavenie, šou. Trend, teraz sa rozvíjajúci v Európe, som v USA nepozoroval ani v posledných voľbách.

* Jedenásty september 2001 sa do amerických dejín zapísal čiernymi písmenami. Ale skúsenosti ukazujú, že všetko zlé je na niečo dobré. Mal tento deň aj taký efekt?
-- Možno to bolo v istom zmysle pre celosvetovú komunitu dobré, aj keď to bola hrozná tragédia. Vyvolala presvedčenie, že nie vždy musíme byť všetci vo všetkom zajedno, mať rovnaký názor, ale terorizmus skutočne nie je odpoveď. Nedá sa ospravedlniť, že niekto pripravil o život nevinných. Ľudia, ktorí sú ochotní zabiť sami seba a zároveň iných, sú stále medzi nami, a žiadny národ nemôže byť pokojný, kým nie sú pod kontrolou. Tragédia ľudí vždy spojí, zjednotí, a to sa skutočne stalo. Je veľmi nevhodné, keď to niekto populisticky zneužíva alebo sa pod pláštikom vyšetrovania FBI snaží odstrániť "nepohodlných". Zatiaľ sa to deje minimálne a ja dúfam, že to tak aj zostane.

John Engler (53) absolvoval univerzitu Michigan State University v odbore ekonomika poľnohospodárstva, a štúdium práva na Thomas M. Cooley Law School. V roku 1990 bol zvolený prvýkrát, a to za 46. guvernéra štátu Michigan, dnes patrí k najskúsenejším americkým guvernérom. Prioritami jeho vlády sú zlepšenie a skvalitnenie školského systému, znižovanie daní, reforma sociálneho zabezpečenia, zvýšenie efektívnosti vlády, rekonštrukcia infraštruktúry a zlepšenie kvality vody a pôdy, v ktorých dosiahol mimoriadne úspechy. Jeho tretie funkčné obdobie sa končí túto jeseň.
V auguste 2001 bol zvolený za predsedu Národného združenia guvernérov. Nedávno ho zvolili do Správnej rady nadácie Geralda R. Forda a časopisom Governing Magazine bol vyhodnotený ako Zástupca štátnej správy roka.
S manželkou Michelle majú osemročné trojčatá -- dcéry Margaret, Hannah a Madeleine.

J. Engler, triezvo rozmýšľajúci konzervatívec z amerického stredozápadu, ktorý je presvedčený o tom, že každé dieťa by malo mať možnosť stať sa v živote úspešným, sa zaslúžil o to, že zlepšenie úrovne vzdelávania sa v Michigane stalo najvyššou prioritou. Okrem toho guvernér Engler s odhodlaním a výhľadom do budúcnosti znížil dane, reformoval sociálne zabezpečenie, optimalizoval veľkosť vlády a realizoval najrozsiahlejší plán opravy cestnej siete a prestavby v histórii tohto štátu. Pod jeho vedením sa kvalita michiganskej vody, pôdy a ovzdušia stále zlepšuje.
V roku 1994 stál na čele boja za prijatie Návrhu A -- návrhu na solídne financovanie škôl a zníženie daní z majetku, ktorý bol schválený zdrvujúcou väčšinou voličov. Vďaka nemu dnes všetky deti získavajú finančnú podporu, ktorá im umožní navštevovať štátnu školu podľa ich výberu, a to spomedzi vyše 180 registrovaných štátnych škôl. Vyriešenie finančného zabezpečenia, uplatnenie zvýšených nárokov a prísneho hodnotenia, pomohlo zlepšiť študijné výsledky. Na motivovanie dosiahnuť lepšie študijné výsledky zaviedol guvernér Engler Michiganskú cenu za výborný prospech -- štipendium vo výške 2 500 USD pre štúdium na vyššej strednej všeobecnej alebo odbornej škole. Získajú ho tí študenti nižšej strednej školy, ktorí úspešne zvládnu záverečné skúšky v predmetoch čítanie, písanie, prírodné vedy a matematika.
Guvernér Engler znížil tridsaťjeden druhov daní, čo prinieslo daňovým poplatníkom úspory v objeme vyše 25 miliárd USD. Úplne bola zrušená štátna dedičská daň a daň z kapitálových výnosov. Zvýšila sa výška daňových úľav vzťahujúcich sa na deti, dôchodcov a postihnutých občanov. Sadzba dane z príjmov fyzických osôb sa znížila až na 3,9 % -- čo je najnižšia úroveň za posledných 25 rokov -- a michiganská hlavná daň z podnikania sa postupne znižuje až do jej úplného zrušenia.
Englerova hospodárska politika prispela k vytvoreniu vyše 900 000 pracovných miest v Michigane, čo pre mieru nezamestnanosti, ktorá v čase jeho nástupu do funkcie bola nad 9 %, znamenalo zníženie až na 3,4 % v roku 2000. Súčasťou celonárodne najnadčasovejšej stratégie hospodárskeho rozvoja je investícia v objeme miliardy USD do Koridoru vied o živote, rozkladajúcom sa od Ann Arbor až po Grand Rapids a rozpracovaný je aj kybernetický súd na prerokúvanie obchodných sporov v oblasti moderných technológií.
J. Engler posilnil úlohu Michiganu ako strážcu Veľkých jazier, bojoval proti odkloneniu vodných tokov a investoval viac do čistoty vody než ktorýkoľvek iný guvernér. Vďaka reformám v environmentálnych zákonoch, Michigan dosahuje celonárodne najlepšie výsledky v regenerovaní kontaminovaných plôch bez účinkov na zeleň a poľnohospodársku pôdu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:09