StoryEditor

O due diligence v BS tento týždeň

20.01.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Rozhodnutie o tom, ktorí potenciálni investori budú môcť vykonať due diligence v Banke Slovakia (BS), a. s., by mal niektorým žiadateľom vydať Bankový dohľad Národnej banky Slovenska (NBS) tento týždeň. Podľa viceguvernéra centrálnej banky pre bankový dohľad, peňažný úsek a hospodársky úsek Ivana Šramka, by vybrané subjekty mali spĺňať požiadavky dostatočného kapitálového zabezpečenia, know-how a skúsenosti, ktoré budú pre banku prínosom. NBS eviduje žiadosti o povolenie vykonania hĺbkového auditu od prvej novembrovej dekády minulého roku. Banka Slovakia podľa neho nemá existenčné problémy, a preto nebolo potrebné prijímať rozhodnutia v neštandardnom režime.
Medzi kandidátmi o kúpu 60,07 % akcií Banky Slovakia je Slávia Capital, a. s., ktorá sa o banku uchádzala už aj v druhom kole privatizácie. Slávia Capital má záujem získať majoritný podiel v banke spolu so zahraničnou investičnou bankou European American Investment Bank AG. Ďalším kandidátom je J & T Finance Group, a. s., ako aj člen tejto skupiny česká J & T Banka. Záujem o kúpu najmenšej slovenskej banky má aj Poštová banka a rakúska Meinl Bank. Posledným uchádzačom je bližšie neurčená americká investičná skupina. Pokiaľ NBS udelí súhlas s vykonaním due diligence a FNM poskytne informačné memorandum, záujemcovia vykonajú v banke hĺbkový audit.
Štát sa pokúša sprivatizovať najmenšiu slovenskú banku už tretíkrát. V prvom výberovom konaní, ktoré sa uskutočnilo na jeseň 2000, sa o banku zaujímala iba Česká poisťovňa v konzorciu so slovenskou spoločnosťou Hanco. Tender sa však skončil v polovici februára 2001 neúspešne, keď sa FNM a konzorcium nedohodli na podmienkach kúpy.
Druhé výberové konanie vyhlásil FNM na začiatku mája 2001. Vtedy sa počet záujemcov o banku zvýšil a banku chceli sprivatizovať J & T Finance Group, a. s., Slávia Capital, a. s., a Prvá paroplavebná, o. c. p., a. s. Bankový dohľad Národnej banky Slovenska však neudelil súhlas Banke Slovakia na poskytnutie informácií chránených bankovým tajomstvom ani jednej z týchto spoločností.
Ponuka 60,07-percentného podielu zahŕňa 454 674 akcií v menovitej hodnote 1 000 Sk. Zámerom fondu je formou výberového konania predať svoj podiel vcelku. Ďalšími vlastníkmi BS sú Slovenská poisťovňa, a. s., s 26,4 %, Slovenská sporiteľňa, a. s., so 6,3 %, mesto Banská Bystrica vlastní 6,9 % akcií.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 11:07