StoryEditor

Slovenské strojárstvo zaznamenalo nárast

22.07.2002, 00:00

Za prvý polrok zaznamenalo strojárstvo v SR štvorpercentnú dynamiku rastu a jeho exportná schopnosť stúpla o 5 až 6 %. Podľa prezidenta Zväzu strojárskeho priemyslu SR (ZSP SR) Milana Cagalu sa strojárskym podnikom podarilo v apríli a máji zastaviť nepriaznivý vývoj zo začiatku roka, pričom podiel strojárskej výroby v rámci priemyslu dosahuje 26 %. "Rozhodujúce je, že strojárstvo viaže na seba aj ďalšie odvetvia hospodárstva, čo má vplyv na znižovanie nezamestnanosti. Vidieť to práve v tých regiónoch Slovenska, kde sa podarilo udržať, prípadne rozvinúť strojársku výrobu. Napriek istým pozitívam máme v strojárskych podnikoch aj dosť nevyužitých kapacít, predovšetkým po zániku špeciálnej výroby," zdôraznil.
Najvypuklejšie sa to podľa jeho slov prejavuje v Detve, Martine a v Dubnici nad Váhom, i keď tamojšia ZTS je najlepšie konsolidovaná z bývalých Závodov ťažkého strojárstva na Slovensku. "Je potrebné, aby sa čo najskôr vytvoril fond, z ktorého by sa financovali tzv. hnedé parky a využili sa kapacity v strojárskych podnikoch. Okrem toho nerastie podľa našich predpokladov pridaná hodnota, čiže bude potrebné dôraznejšie pristúpiť k finalizácii strojárskej výroby. S tým súvisí aj zvýšenie exportu," uviedol M. Cagala. Za rozhodujúce trhy pre slovenský strojársky priemysel označil Nemecko, Rakúsko, Taliansko, Veľkú Britániu, USA a Českú republiku. "Ruský trh je veľmi problémový, predovšetkým z hľadiska platobnej neschopnosti tamojších partnerov. Samotný vývoz, v rámci celoročného exportu, na tento trh predstavuje zhruba jednu pätinu," zdôraznil.
Slovenské strojárske podniky v súčasnosti zamestnávajú asi 100-tisíc ľudí, pričom oproti vlaňajšku sa počet zamestnancov podstatne neznížil. Nosným odvetvím je automobilový priemysel, konkrétne bratislavský Volkswagen, pričom bude žiaduce, aby sa aj menšie firmy výraznejšie presadzovali na domácom a zahraničnom trhu.
Podľa M. Cagalu stále sa nedarí do strojárstva získať výraznejšie zahraničné investície, ako je to, napríklad, v Poľsku alebo v ČR. " V týchto krajinách vytvorili veľmi dobré podmienky pre zahraničných investorov, treba však dodať, že k tomu vhodnou mierou prispieva i politická stabilita. Domácim podnikateľom chýba finančný kapitál, ktorým disponujú zahraniční investori. Banky by sa nemali báť rizika pri poskytovaní úverov strojárskym firmám. Rozhodne však treba udržať súčasnú dynamiku nášho strojárstva aj v druhom polroku tohto roku," dodal prezident ZSP SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:38