StoryEditor

Recyklačný fond

03.04.2002, 00:00

Diana Polomská, pracovníčka Recyklačného fondu pre kontakt s verejnosťou
Účtuje Recyklačný fond k uhradeným príspevkom daň z pridanej hodnoty?
-- Príspevky do Recyklačného fondu upravuje zákon č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a nie sú zdaniteľným plnením. Na základe uvedeného Recyklačný fond neúčtuje k uhradeným príspevkom daň z pridanej hodnoty. Platiteľ dane, ktorý ako povinná osoba zaplatil príspevok do Recyklačného fondu, postupuje pri určení základu dane pri zdaniteľnom plnení podľa § 7 ods.1) zákona o dani z pridanej hodnoty. Podľa tohto ustanovenia je základom dane odplata za zdaniteľné plnenie vrátane súvisiacich nákladov platiteľa dane, ktoré sú spojené so zdaniteľným plnením a za ktoré platiteľ požaduje úhradu.

Je príspevok do Recyklačného fondu pre podnikateľov nákladovou položkou s ohľadom na daň z príjmu a zníženie jej základu?
-- Podľa § 24 ods. 2 písm. f) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov sú daňovými výdavkami výdavky (náklady), na ktorých úhradu je daňovník povinný podľa osobitných zákonov. Ide teda o výdavky (náklady), ktoré musí daňovník vynaložiť, pretože mu to priamo, napr. aj pod hrozbou sankcie, ukladá zákon. Zákon č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov ukladá povinnosť prispievať do Recyklačného fondu, pričom u daňovníkov, ktorí plnia svoju povinnosť zo zákona, sa tento príspevok považuje za daňový výdavok.

Podávanie hlásení o objeme výroby, dovozu, vývozu a reexportu
V zmysle príslušných ustanovení § 41 až 48 zákona č. 223/2001 o odpadoch je výrobca a dovozca povinný viesť a uchovávať evidenciu o objeme svojej výroby, dovozu, vývozu a reexportu. V zmysle § 13 vyhlášky č. 283 Ministerstva životného prostredia SR z 11. júna 2001 vedie výrobca a dovozca evidenciu priebežne -- minimálne raz za týždeň -- a podáva hlásenie na tlačive č. 9 príslušnej vyhlášky štvrťročne okresnému úradu životného prostredia a Recyklačnému fondu. V prípade výrobkov podľa § 41 až 48 (batérie, akumulátory, oleje, pneumatiky, viacvrstvové kombinované materiály, spotrebná elektronika, plasty, žiarivky s obsahom ortuti, papier a lepenka, sklo) zákona č. 223/2001 o odpadoch sa do riadku "Názov výrobku" zapisuje názov komodity. Výrobky podľa § 44, 46 a 48 (viacvrstvové kombinované materiály, plasty, papier a sklo) zákona č. 223/2001, ktoré sa dovážajú, vyvážajú alebo reexportujú spolu s inými výrobkami ako obaly, sa do riadku "Názov výrobku" zapisuje názov komodity použitej ako obal, a to bez ohľadu na to, či sa za takto zabalené výrobky platí do Recyklačného fondu alebo nie.

Podávanie hlásení o vzniku odpadu a nakladaní s ním
Hlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním podáva držiteľ odpadu na tlačive, ktorého vzor je v prílohe č. 4 Vyhlášky 283 Ministerstva životného prostredia SR z 11. júna 2001. A to ak nakladá:
a) ročne v súhrne s viac ako 50 kg nebezpečných odpadov,
b) viac ako jednou tonou ostatných odpadov,
c) s odpadmi uvedenými v prílohe č. 5 spomínanej vyhlášky, a to bez ohľadu na ich množstvo.
Hlásenie zasiela za obdobie kalendárneho roka príslušnému okresnému úradu a Recyklačnému fondu. Okrem tohto ročného hlásenia podáva hlásenie o vzniku a nakladaní s:
a) opotrebovanými batériami a akumulátormi a opotrebovanými batériami a akumulátormi zo zariadení, do ktorých sú batérie a akumulátory zabudované,
b) odpadovými olejmi,
c) opotrebovanými pneumatikami,
d) odpadmi z viacvrstvových kombinovaných materiálov,
e) elektronickým šrotom,
f) odpadmi z polyetyléntereftalátu,
g) odpadmi z polyetylénu,
h) odpadmi z polypropylénu,
i) odpadmi z polystyrénu,
j) odpadmi z polyvinylchloridu,
k) odpadmi zo žiariviek s obsahom ortuti,
l) odpadmi z papiera,
m) odpadmi zo skla,
n) starými vozidlami.
Toto hlásenie zasiela príslušnému úradu a Recyklačnému fondu do desiateho dňa mesiaca nasledujúceho po uplynutí kalendárneho štvrťroka.

Identifikácia platieb
Najväčším problémom na začiatku fungovania fondu sa javila neznalosť zákona povinných subjektov. Pretože i keď zákon o odpadoch č. 223/2001 Z. z. je v platnosti už od júna minulého roka, mnohí dovozcovia a výrobcovia, ktorých povinnosťou bolo od 1 januára platiť poplatky za zákonom stanovené komodity, boli poriadne zaskočení. A tak sa pracovníci Recyklačného fondu snažili prvý mesiac poskytnúť povinným subjektom čo najviac informácii -- v rámci svojich možností -- a ako sa hovorí, systém platieb "spojazdniť". Ako sa však po prvom mesiaci ukázalo, najväčším nedostatkom nebola ani tak neznalosť zákona alebo neochota plniť si svoju povinnosť voči zákonu, ako neidentifikované platby, ktoré na fond prichádzali. Subjekty si totiž v snahe zaplatiť niekedy neuvedomili, že dôležité sú aj údaje, ktoré na platobné príkazy uvádzajú. V kombinácií :
* variabilný symbol -- IČO subjektu,
* konštantný symbol -- 0558,
* špecifický symbol.

Charakteristika dovoz alebo vývoz
* údaj o potvrdení,
* kontrolný údaj sektora,
* právna forma spoločnosti,
* hmotnosť,
* správa pre prijímateľa -- adresa, kam má byť poslané potvrdenie, stačí jeden chybný údaj a platba sa stáva neidentifikovateľnou. Pracovníci fondu ju potom pomocou obchodného registra a vlastných databáz musia ručne identifikovať, čo zaberie veľa času a nie vždy sa to podarí. V prípade, že sa platba napriek všetkým týmto snahám identifikovať nedá, poukáže ju Recyklačný fond späť na účet, odkiaľ prišla. V takom prípade sa však považuje za neuhradenú a nemôže byť na ňu vystavené zo strany Recyklačného fondu potvrdenie. (Všetky pokyny týkajúce sa vypísania symbolov na platobnom príkaze sú na internetovej stránke Recyklačného fondu v kolónke Výpočet príspevku -- spôsob platby.) Pokiaľ si subjekt povinný prispievať do Recyklačného fondu dodatočne nejakú chybu v identifikácii platby uvedomí, môže požiadať o opravu, a to formou e-mailu, pokiaľ ide o opravu údajov o firme (IČO, adresa). Keď sa však stala chyba pri vypisovaní účtu alebo čísla sektora, musí subjekt o opravu požiadať písomne (podpis štatutárneho zástupcu a pečiatka firmy). Okrem toho Recyklačný fond pripravil na internetovej stránke www.recfond.sk/priklad.htm pomôcku, ktorá povinným osobám umožní zistiť, či budú ich platby fondom identifikovateľné.

Príspevky do Recyklačného fondu za komodity papier a sklo
Výrobca a dovozca papiera a lepenky, ako aj dovozca výrobkov balených v lepenke sú povinní platiť príspevok do Recyklačného fondu v sume určenej v § 56 Zákona č. 223/2001 o odpadoch (súčin množstva alebo hmotnosti výrobkov alebo materiálov, za ktoré sa tento poplatok platí a sadzby podľa Vyhlášky č. 516/ 2001). Táto povinnosť sa nevzťahuje na hygienický papier. Príspevok sa platí, ak výroba alebo dovoz presiahne 10 ton ročne (§ 48 ods. 1) a ods. 3)). Výrobca a dovozca skla (vrátane obalového a tabuľového skla), ako aj dovozca výrobkov balených v sklených obaloch sú povinní platiť príspevok do Recyklačného fondu v sume určenej v § 56 zákona č. 223/ 2001 Z. z. o odpadoch (súčin množstva alebo hmotnosti výrobkov alebo materiálov, za ktoré sa tento poplatok platí a sadzby podľa Vyhlášky č. 516/2001). Príspevok sa platí, ak výroba alebo dovoz presiahne 10 ton ročne.
Výrobca a dovozca si vedie evidenciu podľa vyhlášky č. 283 Ministerstva životného prostredia SR 11. júna 2001. Keď podľa tejto evidencie prekročí výroba alebo dovoz danej komodity -- papiera alebo skla 10 ton, začne platiť príspevok do Recyklačného fondu. V takomto prípade však musí uhradiť príspevok aj za prvých 10 ton. Pokiaľ nedosiahne 10 ton až do konca roka, neplatí za danú komoditu do Recyklačného fondu nič.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 21:04