StoryEditor

Jednotný dozor nad finančným trhom

27.03.2002, 23:00

S vytvorením jedného dozorného orgánu nad celým finančným trhom počíta Koncepcia integrovaného dohľadu nad finančným trhom, ktorú na včerajšom zasadnutí schválila vláda. Dohľad nad kapitálovým trhom, poisťovníctvom a bankovým sektorom by mal prejsť pod Národnú banku Slovenska (NBS). V rámci takéhoto modelu by legislatívnu a analytickú činnosť zabezpečoval útvar, ktorý by bol súčasťou NBS. Povoľovaciu a dohliadaciu činnosť by mal na starosti útvar so samostatným postavením v rámci NBS. "Po minimálnych legislatívnych zmenách je možné, aby sa takýmto útvarom stal Úrad pre finančný trh," uvádza sa v materiáli z dielne Ministerstva financií SR. V rámci procesu integrácie dohľadu nad finančným trhom chce vláda najprv posilniť dohľad nad bankovníctvom, kapitálovým trhom a poisťovníctvom v rámci existujúcich orgánov dohľadu. V ďalšej etape dôjde k približovaniu jednotlivých prvkov dohľadu medzi úradom a centrálnou bankou. Nasledovať by mala legislatívna príprava integrácie medzi NBS a Úradom pre finančný trh. Celý proces sa má ukončiť do konca roka 2005.
Hlavným dôvodom integrácie je podľa predstaviteľov ministerstva financií "zmenšovanie rozdielov medzi jednotlivými subjektmi finančného trhu a vznik finančných konglomerátov, ktoré pôsobia v oblasti bankovníctva, kapitálového trhu a poisťovníctva". Vznik finančných konglomerátov súvisí so vznikom kombinovaných služieb. Takéto služby vychádzajú napríklad z prekrývania bankových a poisťovacích produktov alebo spojenia poistenia s investovaním do cenných papierov. Integrovaný dohľad bude mať podľa ministerstva vyššiu schopnosť efektívne skúmať celkovú rizikovú angažovanosť týchto subjektov. Umožní sa tým účinne predchádzať nedostatku transparentnosti vnútri finančnej skupiny, vzniku nestability v dôsledku nedostatočných ochranných opatrení a vzniku problémov súvisiacich s nekontrolovanými subjektmi finančnej skupiny. Ako sa v materiáli ministerstva ďalej uvádza, integrácia dohľadu do jednej inštitúcie je prínosom aj pre samotné finančné konglomeráty, pretože dochádza k odstráneniu duplicitného predkladania informácií jednotlivým orgánom dohľadu. Integrácia inštitúcií vykonávajúcich dohľad na finančnom trhu prinesie podľa ministerstva aj zjednocovanie metód výkonu dohľadu a úsporu nákladov na chod, keď namiesto dvoch bude existovať iba jeden dohliadací orgán.
Prvou krajinou, ktorá vytvorila jednotnú inštitúciu pre dohľad nad celým finančným trhom, bolo v roku 1986 Nórsko. Nasledovalo Švajčiarsko, Japonsko, Austrália a Veľká Británia. V súčasnosti sa o vytvorenie integrovaného dohľadu usilujú v Lotyšsku a Estónsku. Koncepciu integrovaného systému dozoru nad finančným trhom vypracovalo tiež Nemecko. Reformu v tomto duchu ohlásilo aj Fínsko. Od 1. apríla začne integrovaný systém dohľadu nad finančným trhom fungovať v Rakúsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 14:58