StoryEditor

Vyše 10 miliárd na výstavbu diaľnic

13.01.2002, 23:00

Na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest je na tento rok určený limit výdavkov v objeme 10,597 mld. Sk. V porovnaní s navrhovanými výdavkami na tento rok obsiahnutými v Novom projekte výstavby diaľnic a rýchlostných ciest, je limit výdavkov nižší o 200 mil. Sk.
Príprava postupu výstavby diaľnic a rýchlostných ciest v roku 2002 rešpektuje stanovený harmonogram začatia a odovzdania stavieb do užívania podľa nového projektu s prihliadnutím na dosiahnutú rozostavanosť v rokoch 2000 a 2001. Finančné prostriedky na začatie plánovaných stavieb sú vytvorené. Výnimkou je stavba R1 Rudno -- Žarnovica a stavby na území Bratislavy a Košíc. Tu sa v minulom roku nezačalo stavať v dôsledku zložitosti obstarania rozhodnutí v zmysle stavebného zákona. Ide o stavby R1 Nová Baňa -- Rudno, D1 Bratislava Viedenská cesta -- Prístavný most, R4 Košice križovatka Prešovská -- Sečovská II. a III. etapa, D2 Bratislava Lamačská cesta -- Staré Grunty a diaľničný privádzač Žilina-juh I. etapa. V novembri 2002 sa plánuje začatie stavieb R2 Figa -- Tornaľa a R3 Oravský Podzámok -- obchvat.
Začatie stavby R1 Rudno -- Žarnovica sa presúva na rok 2003, pretože stavba je spolufinancovateľná z úverových zdrojov Európskej investičnej banky. Úverový rámec v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2002 však nebol vytvorený. Do užívania budú odovzdané v tomto roku stavby Stredisko správy a údržby diaľnic Behárovce v júni, D1 Behárovce -- Branisko, pričom tunel začne svoju skúšobnú prevádzku od júla. V auguste budú odovzdané stavby D1 Ladce -- Sverepec po privádzač Púchov a diaľničný privádzač Púchov po závod Matador. Ďalej to bude stavba D1 Bratislava Mierová -- Senecká v septembri a R4 Košice, Južné nábrežie v decembri. Ukončenie stavby D3 Čadca -- obchvat sa posúva na rok 2003 pre nepredvídané práce v zložitých geologických podmienkach. Pri ostatných rozostavaných stavbách sa v tomto roku mierne zníži objem prác a dodávok oproti pôvodným predpokladom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:50