StoryEditor

UMTS dostanú EuroTel a Orange

15.05.2002, 00:00
EuroTel Bratislava, a. s. a Orange Slovensko, a. s. podali Telekomunikačnému úradu (TÚ) SR žiadosť na vydanie licencie UMTS a spoločnosť Profinet.sk, a. s. na kombinovanú licenciu GSM/UMTS. Pretože udeliť sa majú presne dve licencie UMTS a jedna licencia GSM/UMTS, nebude podľa hovorcu TÚ Romana Vavra potrebné výberové konanie.
"Licencie budú vydané v licenčnom konaní žiadateľom spĺňajúcim podmienky," konštatoval s tým, že v zmysle prijatého harmonogramu vydania licencií by sa posúdenie žiadostí malo uzatvoriť do záveru prvého polroka. "Prejavený záujem je pre nás úspechom," dodal Vavro.

Úhrada za udelenie licencie GSM/UMTS je stanovená na 1,5 miliardy Sk a pri licencii UMTS je to 1,499 miliardy Sk. Licencie sa majú vydať na 20 rokov s tým, že ročná úhrada pri všetkých licenciách má predstavovať 0,08 % z ročného obratu vykonávaných telekomunikačných činností.

"Technológia UMTS v budúcnosti prinesie do odvetvia mobilnej komunikácie možnosti, ktoré sieť GSM nie je schopná poskytnúť. Pôjde predovšetkým o vysokorýchlostné prenosy dát, na ktorých budú založené mnohé nové aplikácie," konštatoval generálny riaditeľ EuroTelu Robert Chvátal.

EuroTel k záveru apríla evidoval 1,036 mil. aktívnych zákazníkov. Svojimi GSM a NMT sieťami aktuálne pokrýva zhruba 98 % populácie SR. Majoritný, 51-percentný podiel EuroTelu, ovládajú Slovenské telekomunikácie, dcérska spoločnosť Deutsche Telekom AG, a 49 % vlastní Atlantic West B.V., ktorý je spoločným podnikom dcérskych spoločností Verizon Communications a AT & T Wireless Services, Inc. Orange Slovensko ku koncu marca evidoval 1,432 mil. aktívnych používateľov. Jeho majoritným vlastníkom so 64-percetným podielom je spoločnosť Orange S.A. Zostávajúce akcie vlastnia súkromní finanční investori a Európska banka pre obnovu a rozvoj.

Podľa rozhodnutia vlády väčšiu časť z príjmov za licencie získa Armáda SR na prezbrojenie svojich zložiek, ako aj na pokrytie nákladov na obmenu a modernizáciu rádiolokačnej a rádionavigačnej techniky.

graf
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:31