StoryEditor

Čím vyšší plot, tým lepšie

25.07.2002, 00:00

Keď sa človek prechádza vo vilovej štvrti veľkomesta, natrafí na pestrú zmes vkusu majiteľov rodinných domov. Niektorí uprednostňujú jednoduché tvary, iní sa pýšia rôznymi vežičkami, niekto si pri dome vytvorí aj peknú terasu, inému viac vyhovuje balkón s manzardou alebo bez nej. Koľko ľudí, toľko chutí. A pokaziť alebo zlepšiť dojem možno aj pri stavbe plota. Niektoré sú priehľadné, aby bolo vidieť čo najviac z tej krásy vnútri, iné zasa pripomínajú čínsky múr.
Spýtali sme niekoľkých náhodne oslovených: Akému plotu by ste dali prednosť?
Martin, 20, Nitra: Uprednostnil by som nízky betónový základ a oceľové tyče. Za tým by mal byť živý plot. Najradšej by som býval v dome bez plotu, ale u nás to pri súčasnom vývoji kriminality asi nejde.
Zuzana, 24, Bratislava: Čím je plot vyšší, tým je to lepšie. Kvôli istote. To znamená betónový plot, ale z oboch strán zarastený zeleňou, aby vyzeral "prírodnejšie". Hoci radšej by som mala živý plot, no to by bolo v súčasnosti riziko. Aj keď som ešte mladá, pociťujem, že z ľudí sa vytráca úcta k majetku druhého.
Hubert, 47, Bratislava: Nízky, živý plot sa mi páči najviac, v mojej povahe prevláda otvorenosť voči okoliu. Nemám žiadne tajnosti ani iný dôvod skrývať sa. Možno aj preto mám veľa priateľov. Nepáči sa mi vysoký, betónový plot, lebo tí, ktorí žijú za ním, zrejme chcú niečo skrývať.
Juraj, 37, Dunajská Streda: Jednoznačne som za vysoký murovaný plot, lebo netúžim pozerať sa na susedov a chcem mať súkromie. Žijem v dome, okolo ktorého mám dostatok priestoru, takže sa necítim stiesnene. Napriek tomu polovicu ohradenia tvorí živý plot. Moje bývanie i podnikateľské aktivity sú na takej báze, že práve počas víkendu potrebujem vôkol seba súkromie a ticho.
Tomáš, 22, Bratislava: Z hľadiska súkromia by som sa rozhodol pre vysoký, aspoň dvojmetrový plot z kameňa, no z estetického hľadiska sa mi páči rovnako vysoký, živý, hustý plot. Vychádzam z presvedčenia, že po náročnej práci si treba v čase voľna a cez víkendy poriadne oddýchnuť a dožičiť si nerušené súkromie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:04