StoryEditor

Výhody voľného pohybu tovaru v EÚ

28.02.2002, 23:00

Trvalo niekoľko rokov, kým sa únia prepracovala k zjednoteniu vnútorných trhov členských štátov a vytvoreniu spoločného trhu. Jednotný európsky akt z roku 1987 predpokladal vybudovanie jednotného -- spoločného trhu v rámci Európy, zahŕňajúceho 320 mil. obyvateľov a umožňujúceho voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Jednotný trh sa stal skutočnosťou koncom roku 1992 a vytvoril v priestore Európskej únie podmienky analogické podmienkam vnútorných trhov členských krajín EÚ. Čo v praxi znamená "jednotný trh"? Podstatu jednotného trhu môžeme definovať dvoma slovami: "voľný pohyb". Tým máme na mysli neobmedzený pohyb tovaru a služieb, osôb a kapitálu medzi 15 krajinami EÚ, tak, ako keby to bola jedna krajina. Výhodou zavedenia voľného pohybu tovaru je, že výrobok, ktorý vyhovuje regulačným opatreniam v členskej krajine, kde je vyrobený, môže byť bez akýchkoľvek zábran predávaný aj na trhy ostatných členských krajín.
Po vstupe do únie si budeme môcť bez obmedzenia na osobnú spotrebu nakupovať výrobky kdekoľvek v krajinách EÚ. Dnes pri dovoze výrobkov napr. z Rakúska máme určité obmedzenia na dovoz, musíme dovážaný tovar nad určitú hranicu colne prihlásiť na odbavenie, zaplatiť daň z pridanej hodnoty a ak sa uplatňuje clo, musíme ho zaplatiť. Po vstupe už nebude colníka zaujímať čo dovážame a v akom množstve, ak vieme deklarovať, že tovar je určený na osobnú spotrebu . Existujú štyri druhy výrobkov, kde sú stanovené orientačné limity, ale aj v prípade, ak dovážate väčšie množstvo ako sú tieto limity a viete zdokumentovať, že je to určené na vlastnú spotrebu, tak môžete doviezť: 800 cigariet, 90 litrov vína, 110 litrov piva a 10 litrov alkoholu.
Čo bude znamenať pre slovenské výrobky a slovenských výrobcov uplatnenie princípu voľného pohybu tovaru? V súčasnosti, ak chce slovenský výrobca vyrábať len pre slovenský trh, potrebuje na značnú množinu výrobkov certifikát (od nezávislej organizácii) alebo vyhlásenie o zhode, ktoré si sám vydáva, potvrdzujúce, že výrobok zodpovedá príslušným národným štandardom, zdravotným, technickým, bezpečnostným a pod. Pokiaľ chce tento výrobok v súčasnosti vyvážať aj na trhy EÚ, musí na predaj využiť sprostredkovateľa. Certifikáty našich skúšobní ešte nie sú uznávané v EÚ, takže výrobca alebo jeho sprostredkovateľ musia zaplatiť ďalší certifikát vykonaný skúšobňou v EÚ. Vydávanie takýchto osvedčení alebo certifikátov je administratívne a finančne náročné. Po vstupe do únie nebude musieť výrobca predávať produkty prostredníctvom sprostredkovateľov. Uvádzanie výrobkov na spoločný trh EÚ sa tak zjednoduší a po vstupe bude potrebovať iba tie dokumenty, ktoré používa dnes na uvedenie svojho výrobku na slovenský trh. Na niekoľkých prípadoch sa pokúsime poukázať na výhody pre spotrebitelia po vstupe v niektorých sektoroch.
Motorové vozidlá
V súčasnosti pri dovoze motorových vozidiel pred ich umiestnením na vnútorný trh je nutná ich homologizácia i napriek tomu, že tieto motorové výrobky už predtým boli homologizované v niektorej krajine EÚ. Všeobecná homologizácia motorových vozidiel platí kdekoľvek v EÚ. Pri individuálnom alebo hromadnom dovoze nových motorových vozidiel nebude nutná pred ich umiestnením na slovenskom trhu. Postačujúca bude dokumentácia o homologizácii z niektorej členskej krajiny EÚ. Nové vozidlá sa budú musieť iba zaregistrovať na dopravnom inšpektoráte, aby dostali štátnu poznávaciu značku, a budú musieť iba v niektorých prípadoch prejsť technickou kontrolou. Stále však existujú určité národné technické rozdielnosti v autách, napr. vo Francúzsku majú žlté svetlá.
Karavany
V súčasnosti napr. prebieha v rámci EÚ harmonizácia výšky karavanov. Tento dopravný prostriedok nie je zatiaľ u nás taký rozšírený ako v niektorých západných krajinách. Do dnešného dňa nie je zjednotená ich výška, čo v praxi znamená problémy pri cestách do zahraničia, keďže si to vyžaduje obchádzky a hľadanie podchodov, mostov a tunelov, ktoré umožnia bezpečný prechod karavanu.
Potraviny
Pri dovoze potravinárskych výrobkov sa odstráni tzv. predtrhová kontrola, ktorá zdražovala výrobky z EÚ. Pre našich výrobcov sa zväčší trh a väčšia konkurencia bude mať za následok v strednodobom horizonte aj dosah na zníženie cien. Za kvalitu výrobkov bude zodpovedať krajina pôvodu, čiže kvalita výrobkov nebude kontrolovaná národnými úradmi ale tými, kde sa daný výrobok vyrába. EÚ na zabezpečenie zdravých a bezpečných potravín vytvorila spoločné hygienické pravidlá a pravidlá na označovanie výrobkov.
Legálna metrológia
V súčasnosti akékoľvek meradlo, či už váhy (osobné, potravinárske a pod.), dávkovače a ciachovače, musia byť preverené, či zodpovedajú uvedeným normám. Po vstupe budeme uznávať aj ciachovanie, ktoré sa vykoná v EÚ, a naopak, naše výrobky budú automaticky uznávané v ostatných krajinách a nebudú podliehať ciachovaniu.
Stroje a strojové zariadenia
Po vstupe už nebudú nutné vyhlásenia o zhode a certifikáty pri vývoze do ostatných krajín EÚ a bude stačiť iba vyhlásenie výrobcu o zhode, čím sa podstatne zlacnia naše výrobky a budú na trhoch EÚ viac konkurencieschopné. Naše výrobky budú musieť v súlade s európskymi požiadavkami spĺňať deklarovanú energetickú náročnosť a čo najnižšiu úroveň hluku, z čoho bude mať isto výhodu aj náš spotrebiteľ.
Elektrické výrobky
Tu síce došlo k harmonizácii technických požiadaviek na výrobky, ale nie na ich koncové ukončenia. V otázke ich koncového napojenia do siete však ešte stále nie je dosiahnutá harmonizácia. Je to hudba budúcnosti, aby sa postupne typ zásuviek a zástrčiek zjednotil a zharmonizoval. Stojí za to sa pozastaviť nad tým, že sa krajiny EÚ dokázali zjednotiť na jednej mene, neboli však zatiaľ schopné zjednotiť sa na jednom type zástrčiek a zásuviek. Ak by k tomu došlo, znamenalo by to aj zlacnenie výrobkov, keďže výrobcovia musia vyrábať rôzne koncovky na rôzne trhy.
Vybudovaním jednotného trhu sa proces integrácie krajín EÚ nekončí. Je významným medzníkom, za ktorým nasleduje ďalšia etapa ekonomického, menového, sociálneho a politického zbližovania. Týmito otázkami sa budeme zaoberať v ďalších kapitolách v prílohe EURO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:08