StoryEditor

Krátko zo zahraničia

26.06.2002, 00:00

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky zostáva 90 dní pred parlamentnými voľbami v Nemecku najsilnejším politickým subjektom koalícia kresťanských demokratov a kresťanských socialistov CDU/CSU, ktorej by momentálne odovzdalo svoje hlasy 40 percent voličov, čo predstavuje v porovnaní s uplynulým týždňom nárast o jedno percento. Sociálni demokrati z SPD môžu najnovšie rátať s podporou vo výške 34 percent, informovala agentúra Emnid. (TASR)

Najmenej 70 ľudských životov si vyžiadali najnovšie katastrofálne záplavy na juhu Ruska. Vodný živel napáchal aj rozsiahle materiálne škody a zničil množstvo domov, tovární a ciest. Záchranárske práce v regióne pokračujú, pričom humanitárnu pomoc -- potraviny a lieky -- privážajú vrtuľníkmi. V dôsledku záplav sa prerušili dodávky elektrickej energie do 25 obcí a miest kaukazského regiónu, kam spadá i odštiepenecká republika Čečensko. (TASR)

Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) včera prerušila rokovanie o situácii v spoločnosti CET 21, ktorá je držiteľom licencie na vysielanie TV Nova. CET 21 totiž do dnešného dňa nedodala požadované dokumenty. Členovia rady požadovali predloženie spoločenskej zmluvy CET 21 a lustračné osvedčenie nového konateľa spoločnosti Jaroslava Buriánka, ktorý má nahradiť Vladimíra Železného v CET 21. Ak by rada dostala dokumenty, mohla by sa kauzou zaoberať na štvrtkovom zasadaní. (TASR)

Objekty, ktoré sú symbolmi západnej civilizácie, sa môžu podľa talianskeho ministra obrany Antonia Martina stať už čoskoro terčom ďalších teroristických útokov. "Vieme s určitosťou, že skôr alebo neskôr dôjde k spáchaniu teroristického útoku väčších rozmerov," vyhlásil včera v Ríme člen talianskej vlády. Antonio Martino netajil, že sa obáva útoku s použitím biologických zbraní, pretože na takúto akciu starý kontinent nie je ešte adekvátne pripravený. (TASR)

Šesť kandidátskych krajín na členstvo v Európskej únii, tzv. luxemburská skupina, včera vyjadrilo presvedčenie, že vnútorné rozpory v rámci únie kvôli rozpočtu neoddialia jej rozšírenie. Dôležité problémy musia byť vyriešené v rámci relatívne krátkeho času pred ukončením prístupových rokovaní, aby neexistovala žiadna prekážka naplánovanému procesu rozšírenia, oznámili vyjednávači EÚ na stretnutí na Cypre. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:32