StoryEditor

Personálne zmeny v DMD holding

22.04.2002, 00:00

Bratislava, Trenčín (hn/Alica Ďurianová)
Minulý týždeň v piatok schválilo valné zhromaždenie akcionárov DMD holding, a. s., zníženie počtu členov predstavenstva aj dozornej rady spoločnosti. Z predchádzajúceho päťčlenného predstavenstva potom akcionári odvolali doterajšieho predsedu predstavenstva Ľubomíra Gažáka a Petra Dudáka (zástupca MH SR). V predstavenstve zostali Blažej Beňačka, ktorého zvolilo VZ za nového podpredsedu predstavenstva, Ivan Šubrt, zvolený za nového predsedu predstavenstva a Ľ. Holeček, doterajší podpredseda predstavenstva. Z dozornej rady bol odvolaný Vojtech Pánik (zástupca MH SR), Vladimír Černák a Peter Haruštiak (zástupca MO SR). Doterajší predseda dozornej rady Ladislav Sklenár predišiel odvolaniu tým, že sa sám vzdal členstva v dozornej rade. Dozorná rada DMD holdingu má po piatku týchto členov: Márius Hričovský (poradca ministra hospodárstva), Pavol Hulík ( viceprezident FNM a predseda Výkonného výboru FNM) a Igor Matiašovský (zamestnanec FNM).
Personálne zmeny nadväzujú na zmenu akcionárskej štruktúry DMD holdingu. Už v novembri minulého roku nadobudol FNM dovtedajší 21,65-percentný akciový podiel ministerstva hospodárstva v DMD holdingu, čím sa zvýšila účasť FNM v spoločnosti na 41,4 percenta. Ďalších 7,3 percenta akcií má získať v krátkom čase od Inova Holding -- stopercentnej dcéry SPP, a. s., a 3,2 percenta akcií vlastnia Slovenské elektrárne, a. s., ktoré sú v majoritnom vlastníctve FNM. Úlohou nového vedenia DMD holding by malo byť dokončenie reštrukturalizácie skupiny DMD. Vláda o nej rozhodla už v decembri 2000. Jej cieľom bolo vytvorenie funkčnej organizačnej štruktúry skupiny DMD a získanie kontroly DMD holdingu nad DMD FIN -- kľúčovou spoločnosťou, ktorá kontroluje všetky významnejšie firmy v skupine DMD.
Vládne uznesenie o reštrukturalizácii nie je splnené dodnes. Predstavitelia ministerstva hospodárstva sa v minulosti viackrát vyjadrili, že uskutočnenie akéhokoľvek riešenia naráža na odpor členov Predstavenstva DMD FIN. Zhruba pred mesiacom sa pod toto konštatovanie, uvedené v zápisnici z rokovania Pracovnej skupiny pre zabezpečenie reštrukturalizácie DMD, podpísal aj viceprezident FNM Pavol Hulík. Nový predseda a podpredseda Predstavenstva DMD holdingu I. Šubrt a B. Beňačka, ktorí boli na piatkovom VZ navrhnutí a zvolení zástupcami FNM, sú už tri roky členmi trojčlenného Predstavenstva DMD FIN, a. s., B. Beňačka je jeho predsedom.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:12