StoryEditor

Aj Wiersma chce zmienku o dekrétoch

22.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Spravodajca Európskeho parlamentu (EP) pre Slovensko Jan Marinus Wiersma včera svojim kolegom v zahraničnom výbore odporučil, aby do slovenskej časti rezolúcie o rozšírení zaradili odsek o Benešových dekrétoch. Parlament v ňom má vziať na vedomie prebiehajúce analýzy dekrétov s cieľom zistiť, či nemajú právne účinky v rozpore s európskym právom, a vyjadriť očakávanie, že slovenské úrady ich budú pozorne sledovať a v prípade potreby sporné ustanovenia slovenského právneho systému preskúmajú príslušným spôsobom. Pozmeňovací návrh, ktorý predložila skupina poslancov Zelených na čele s Nemkou Elisabeth Schroedterovou, zdôrazňuje, že legislatíva týkajúca sa reštitúcií nie je súčasťou acquis, teda súboru legislatívy EÚ. Práve toto konštatovanie považuje Wiersma za najdôležitejšie.
Benešových dekrétov sa v prípade Slovenska totiž týka aj návrh predsedu zahraničného výboru Elmara Broka. Ten spolu s nemeckým poslancom Jürgenom Schröderom navrhuje vyjadriť v rezolúcii očakávanie, že ak slovenské právo obsahuje ustanovenia, ktoré -- napríklad účinkom Benešových dekrétov -- vytvárajú diskriminačné účinky, čo je v rozpore s právom EÚ, Slovensko ich odstráni najneskôr k dátumu vstupu do únie.
Wiersma, ktorý do pôvodnej verzie správy o Slovensku zmienku o dekrétoch nezaradil, včera priznal, že tak musel urobiť. "Musel som pridať niečo o Benešových dekrétoch, keďže teraz máme prijateľný kompromisný text v prípade Českej republiky a Slovensko bolo súčasťou Česko-Slovenska," vysvetlil novinárom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:57