StoryEditor

Asteroid sa nám vyhne

31.07.2002, 00:00
Obrovský asteroid, o ktorom astronómovia pôvodne predpokladali, že sa približne o 17 rokov zrazí so Zemou, sa našej planéte vyhne. Informovali o tom vedci z Laboratória pre prúdový pohon (JPL) v americkej Pasadene. Správy o blížiacej sa zrážke Zeme s dva kilometre širokým asteroidom, ku ktorej by malo podľa výpočtov dôjsť 1. februára 2019, sa objavili na titulných stránkach amerických novín a vzbudili záujem profesionálnych i amatérskych astronómov na celom svete.

Ako však na svojej internetovej stránke uviedlo JPL, patriace pod Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), nové pozorovania preukázali, že vesmírne teleso sa Zemi napokon vyhne. "Po vyhodnotení niekoľkých ďalších pozorovaní asteroidu 2002 NT7, vykonaných do 28. júla, môžeme vylúčiť akúkoľvek možnosť jeho zrážky so Zemou 1. februára 2019. A hoci sa ešte nedá úplne vylúčiť kolízia 1. februára 2060, zdá sa veľmi pravdepodobné, že čoskoro bude vyvrátená aj táto možnosť," informuje JPL. Vedci tvrdia, že kolízia s asteroidom s priemerom jeden kilometer by mohla spôsobiť vyhubenie štvrtiny populácie Zeme. Štatisticky zasiahne Zem každých 100 miliónov rokov desať kilometrov široký vesmírny objekt s podobnými následkami ako mala kolízia spred 65 miliónov rokov, ktorá spôsobila vyhynutie dinosaurov.
Asteroid 2002 NT7, ktorý zaregistrovali tento mesiac, sa nachádza v súčasnosti vo vzdialenosti 100 miliónov kilometrov od Zeme. Okolo Slnka obehne za 2,3 roka a jeho dráha je v ostrom uhle k obežnej dráhe Zeme.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:25