StoryEditor

V kauze Enron obvinení traja Briti

01.07.2002, 00:00

Americké ministerstvo spravodlivosti vznieslo obvinenie proti trom bývalým britským bankárom v kauze skrachovanej energetickej spoločnosti Enron. Britskí občania sú obvinení z toho, že si neoprávnene previedli asi 7,3 mil. USD z účtu svojho zamestnávateľa, ktorou bola banka Greenwich NatWest. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Žaloba voči Britom je prvou, ktorú americká strana vzniesla pri vyšetrovaní spoločnosti Enron. Pred časom jej v tom bránili nejasnosti v angažovanosti účtovníckej firmy Arthur Andersen. Keďže však už súd uznal, že Andersen bránil svojimi krokmi vykonávaniu spravodlivosti, vyšetrovatelia môžu na prípade pokračovať v plnom rozsahu.
Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo 40-ročného Garyho Stevena Mulgrewa, ďalej rovnako 40-ročného Gilesa Darbyho a o rok mladšieho Davida Berminghama. Žaloba bola podaná v Houstone, obvinení sa však zatiaľ stále nachádzajú v Británii. Všetci traja sú obvinení z toho, že tajne investovali do firmy Southampton LP, pobočky Enronu, pričom sériou finančných transakcií získali peniaze, ktoré mal dostať ich zamestnávateľ. Na podvode sa dohodli s bývalým vedením Enronu. Obvinenie Britov by podľa nezávislých pozorovateľov mohlo pomôcť pri vyšetrovaní, pretože britskí bankári by výmenou za zhovievavosť mohli do prípadu priniesť nové cenné informácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:34