StoryEditor

Imuna v kríze

06.06.2002, 00:00

Krajský súd (KS) v Košiciach v pondelok ustanovil predbežného správcu spoločnosti Imuna, š. p., Šarišské Michaľany -- spracovateľa krvnej plazmy, ktorý je poverený aj obhospodarovaním štátnych hmotných rezerv na báze krvných derivátov. Informoval o tom včera podpredseda a hovorca KS v Košiciach Juraj Sopoliga s tým, že meno predbežného správcu súd zverejní neskôr. Zároveň odmietol zverejniť aj navrhovateľa na vyhlásenie konkurzu. Povedal len, že ním je viacero právnických subjektov. "Z návrhu listinných dokladov predložených navrhovateľom, z vyjadrenia dlžníka a ním predloženého súpisu aktív a pasív vyplýva, že sú dané okolnosti nasvedčujúce tomu, že dlžník je v úpadku," vysvetlil J. Sopoliga.
Podľa riaditeľa Imuny Petra Schvalba sa dlhodobo zlá situácia v Imune vyhrotila vlani, keď sa očakával vstup strategického investora, respektíve keď sa rozhodovalo o konkurze na tento podnik. Všetky rokovania s odberateľmi i dodávateľmi na perspektívnu spoluprácu boli viazané na zmenenú situáciu. Rozpracovanosť takmer všetkých výrob sa dostala na nulovú hodnotu. Napriek všetkým problémom súvisiacim s prísunom financií Imuna v januári obnovila dlhodobo pozastavenú výrobu vrátane výroby infúznych roztokov. Výstupy sa prejavili v mesiacoch apríl, máj, keď objem výroby dosahoval okolo 13 mil. Sk mesačne. Záväzky Imuny dosahovali vlani takmer 450 mil. Sk. Bez bankových záväzkov to bolo okolo 250 mil. Sk a najväčšími veriteľmi boli zdravotné poisťovne a Sociálna poisťovňa, ako aj dodávatelia energie.
Situáciu v Imune sa už niekoľko rokov snažili riešiť ministerstvá zdravotníctva, privatizácie i samotný vládny kabinet. Vláda SR začiatkom roka súhlasila s vyhlásením konkurzu a s úhradou záväzkov zdravotníckych zariadení voči Imune z mimorozpočtových zdrojov. Cieľom bola príprava vyhlásenia konkurzu tak, aby výroba v podniku pokračovala. Ministerstvo pre privatizáciu vypísalo tri kolá výberového konania na nadobúdateľa Imuny, všetky boli neúspešné. Rezort pre privatizáciu preto uzavrel konanie s tým, že za súčasnej situácie a podmienok je privatizačný projekt nerealizovateľný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:39