StoryEditor

Technologický horizont v roku 2002

26.02.2002, 23:00

Ako vyzerá technologický horizont v roku 2002? Ako sa technologické spoločnosti prispôsobia neistému trhovému prostrediu? Budú niektoré technológie prijaté rýchlejšie, než sa očakáva? Analytici z Gartner ponúkajú niekoľko exkluzívnych výhľadových prognóz na rok 2002, ktoré sa týkajú horúcich technologických otázok.

Finančný sektor
Finančný sektor znížil výdavky na IT v dôsledku hospodárskeho spomalenia a teroristických útokov z 11. septembra, pričom v roku 2002 sa očakáva mierny rast v súvislosti s tým, že firmy sa budú koncentrovať na bezpečnosť, infraštruktúru a optimalizáciu elektronického podnikania. Rastúci dopyt po manažmente majetku a riešeniach podnikateľských procesov výrazne zvýši výdavky, ktoré budú od roku 2000 do roku 2005 rásť pri zloženej ročnej miere rastu (CAGR) 8,4 % zo súčasnej hodnoty 328 miliárd USD.

Maloobchod
Maloobchodníci naďalej prejavujú veľký záujem o IT, a to i napriek celkovému hospodárskemu útlmu a udalostiam z 11. septembra. Mnoho agresívnych plánov elektronického podnikania z minulých rokov však bolo zredukovaných. Maloobchodníci budú naďalej investovať do iniciatív riadenia dodávateľských reťazcov a vzťahov so zákazníkmi, hoci implementácia bude kratšia a viac taktická.

Výrobný sektor
Pätnásť štvrťrokov negatívneho rastu v spojení s teroristickým útokom z 11. septembra znížili výdavky na IT vo výrobnom sektore. Gartner Dataquest očakáva zloženú ročnú mieru rastu 5,2 % z hodnoty 315 miliárd USD v roku 2000 na 405 miliónov USD v roku 2005, pričom krátkodobé investície sa budú zameriavať na riadenie životného cyklu produktu, outsourcing IT a optimalizáciu existujúcej infraštruktúry, technológie a aplikácií.

Európsky trh
Výdavky na IT na európskom trhu boli vo výške 412 miliárd USD v roku 2001. Napriek hospodárskemu spomaleniu predpovedá Gartner na roky 2001--2002 rast 6,6 percent. Rok 2002 však bude veľmi náročným rokom pre obchodníkov s IT, ktorí potrebujú usmernenie, kam presne bude tento rôznorodý trh rásť po 13 vertikálach od poľnohospodárstva po dopravu a v 16 krajinách Západnej Európy.

Komunikácie
Hoci v sektore komunikácií došlo v roku 2001 k plánovanému zníženiu kapitálových výdavkov, poskytovatelia služieb budú naďalej investovať do podnikateľských procesov s cieľom zvýšiť prevádzkovú efektivitu. Potreby vytvárania rezerv a sprostredkovania spôsobia rast výdavkov na OSS a budú pokračovať trendy smerom k outsourcingu. Celosvetové výdavky na IT budú rásť po roku 2000 pri zloženej ročnej miere rastu 7,5 percenta.

Energetika a podniky verejných služieb
Manažéri energetických podnikov a podnikov verejných služieb sa doteraz zameriavali na rast tržieb v novom deregulovanom prostredí a na zmiernenie poklesu ziskov v čase hospodárskeho útlmu. Investície do riešení podnikových aplikácií a infraštruktúry umožnia rýchlu odpoveď a schopnosť profitovať z nových kolaboratívnych technológií. Trh odvetvia s produktmi a službami IT bude počas nasledujúcich piatich rokoch rásť pri zloženej ročnej miere rastu 8,5 percent z hodnoty 54,3 miliardy USD v roku 2000.

Doprava
Dopravný priemysel bol silne postihnutý teroristickým útokom z 11. septembra, pričom výdavky na IT v sektore aerolínií sa presunuli do prioritných bezpečnostne orientovaných aplikácií, ako sú napríklad biometrické identifikačné karty a databázy na vyhodnocovanie cestujúcich kupujúcich letenky. Na roky 2000 -- 2005 sa predpokladá v globálnom odvetví rast pri miernej zloženej ročnej miere rastu 7,2 % z objemu 71 miliárd USD v roku 2000.

Aerolínie
Letecké spoločnosti musia rýchlo implementovať nové bezpečnostné aplikácie s cieľom ochrániť svojich pasažierov a majetok a obnoviť dôveru cestujúcich. Táto potreba otvorí nové príležitosti pre etablovaných poskytovateľov IT v oblasti biometrickej identifikácie, sledovania cestujúcich a batožiny a prepojenia databáz na vyhodnotenie rizika cestujúcich, ktorí si zakúpia letenky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:36