StoryEditor

Nové trendy v obrannom priemysle

20.06.2002, 00:00
Podľa údajov World Weapons Markets Analysis Center klesli výdavky členských krajín NATO na obranu z 443,1 mld. USD v roku 1997 na 417, 8 mld. USD v roku 2001. Tento vývoj najviac ovplyvnil pokles obranných výdavkov európskych členov NATO - takmer o 20 %. Z európskych krajín vzrástli výdavky na obranu len v Turecku a Španielsku a v prípade nových stredoeurópskych členov (Maďarsko, Poľsko, ČR).
Na parížskej výstave obrannej techniky Eurosatory 2002, ktorá sa uskutočnila tento týždeň, oznámila francúzska ministerka obrany M. Alliotová-Marieová, že francúzska vláda zmení prístup k financovaniu domáceho obranného priemyslu. Reagovala tým na výhrady jeho predstaviteľov, ktoré poukazovali na stratu konkurencieschopnosti v dôsledku škrtenia vládnych výdavkov na obranu, čo umožňuje prienik amerických zbrojoviek na európsky trh aj do vlastníckych štruktúr európskeho obranného priemyslu.

tabuľka
Po teroristických útokoch na Spojené štáty sa však očakáva celkový rast obranných výdavkov vo svete aj zmena stratégie vo výzbroji armád - od orientácie na masové konflikty, k vyzbrojovaniu armád na riešenie menších konfliktov, v ktorých treba počítať aj s ochranou civilného obyvateľstva. Nové trendy v obrannom priemysle sa prejavili už aj na parížskej výstave pozemnej a protivzdušnej obrannej techniky. Do popredia záujmu sa dostávajú projekty ľahkej obrannej techniky, obrnených transportérov, analyzátorov chemických a biologických zbraní, komunikačných systémov a logistika. Odborníci súčasne predpovedajú v dôsledku globalizačných a integračných procesov zrýchlenú koncentráciu spoločností, ktoré sa orientujú na výskum, vývoj, výrobu a obchod s obrannou technikou. Proces koncentrácie v obrannom priemysle je výrazný aj v Európskej únii, kde dochádza okrem fúzií aj k politickým iniciatívam v záujme koordinácie vývoja a výroby.

Zo slovenského hľadiska je zaujímavá fúzia nemeckej spoločnosti Krauss-Maffei Wegman so zbrojovkou Rheinmetall, ktorá spolupracuje s DMD Mobiltec na vývoji viacúčelového pancierového vozidla AMV. Spoločný vstup do NATO urýchlil spoluprácu Maďarska, Poľska a Česka, ktoré sa dohodli na kooperácii pri vývoji a výrobe simulátorov a trenažérov, tankov T-72, radarov, delostreleckých zbraní a munície, ako aj na projekte modernizácie vrtuľníka Mi-24 (spoločne so Slovenskom). Oteplenie vzťahov USA s Ruskom otvára nové možnosti aj pre obranný priemysel štátov bývalého komunistického bloku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:18