StoryEditor

Imigranti škodia Eurotunnelu

11.02.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Britsko-francúzska spoločnosť Eurotunnel, ktorá je prevádzkovateľom podmorského tunela Channel Tunnel, spájajúceho Veľkú Britániu a Francúzsko, utrpela v roku 2001 pokles prevádzkového zisku o 12 % na 183 mil. britských libier (GBP), pričom obrat sa znížil o 6 % na 564 mil. GBP. Skrytá strata firmy po započítaní výdavku na úroky vo výške 330 mil. GBP z celkového dlhu 4,5 mld. GBP predstavovala 147 mil. GBP. Výsledky firmy negatívne zasiahli zvýšené náklady na bezpečnostné opatrenia v súvislosti so snahami žiadateľov o azyl vstúpiť na územie Británie cez tunel. Spoločnosť ďalej informovala, že v tomto roku pravdepodobne nebude schopná pokryť platby úrokov zo svojho zisku. Prevádzkový zisk zasiahol aj útlm na svetovom telekomunikačnom trhu, ktorý viedol k poklesu príjmov z prenájmu priestorov pre telekomunikačné káble tiahnuce sa cez tunel.
Predstavitelia spoločnosti Eurotunnel oznámili, že hlavným problémom je otázka nelegálnej migrácie, ktorá v minulom roku viedla k ušlým ziskom vo výške 20 mil. GBP a dodatočným výdavkom na bezpečnosť v hodnote 5 mil. GBP. Mnohí analytici sa domnievajú, že firma nebude schopná až do roku 2003 pokryť svoje výdavky. Vedenie spoločnosti však očakáva, že napriek neistým vyhliadkam svetovej ekonomiky by sa mala finančná situácia vo firme počas roka 2002 zlepšiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:44