StoryEditor

Desatoro efektívneho používania PowerPoint

20.03.2002, 23:00

Perex
Existuje nespočetné množstvo kurzov ako používať PowerPoint z technického pohľadu, ale rozhodujúci faktor úspechu vašej prezentácie je efektívnosť používania.
Na základe niekoľkoročných skúseností vám ponúkam nasledujúcich desať bodov, ktoré vám pomôžu vytvárať profesionálne a úspešné prezentácie.
1. Prehľad na úvod
Jedna z najdôležitejších častí prezentácie je obsah, nie grafické prevedenie. To je dôvod, prečo si musíte vytvoriť štruktúru prezentácie skôr ako akékoľvek efekty (farby, obrázky, grafy a pod.)
2. Používajte výrazné farby
Ak máte záujem o to, aby publikum videlo, čo je v prezentácii napísané, mali by ste používať farbu písma, ktorá je v kontraste s pozadím. Odporúčam tmavé pozadie a svetlé písmo. Ak sa však rozhodnete pre svetlé pozadie a tmavé písmo, funguje to rovnako dobre, závisí len od osobného vkusu. Nespoliehajte sa na to, že ak niečo vyzerá dobre na obrazovke vášho počítača, tak to bude vyzerať rovnako pri premietaní. Väčšina premietačiek skresľuje, preto sa uistite, že je písmo a pozadie stále v dostatočnom kontraste aj po premietnutí.
3. Použite pravidlo 8:1 pre veľkosť písma
Pri rozhodovaní o veľkosti písma záleží, čo publikum môže vidieť a čo nie. Odporúčam použiť pravidlo 8:1. Ako toto pravidlo funguje? Vzdialenosť publika od plátna by nemala byť viac ako osemnásobok výšky plátna. Napríklad ak je výška premietaného obrazu dva metre, tak najvzdialenejší diváci by nemali byť ďalej ako šestnásť metrov od plátna. V prípade, že sú ďalej, tak buď zväčšite premietaný obraz alebo priblížte stoličky. Čitateľnosť prezentácie si potom môžete skúšať odstúpením od monitora na vzdialenosť 4 -- 5 metrov.
4. Nepoužívajte pohybujúce sa texty
Publikum si číta text práve v momente, keď prichádza na obrazovku, až potom venuje pozornosť rečníkovi. Ak sa text pohybuje (napríklad špirály a pod.), tak sťažujete publiku prečítať si text ešte pred tým, ako sa skončí efekt. To zaberá veľa času. Podľa mňa najlepší efekt je žiadny efekt.
5. Skryte kurzor
Kurzor dokáže počas prezentácie pôsobiť mimoriadne rušivo. Pohyby kurzora odťahujú pozornosť divákov od rečníka a automaticky priťahujú pozornosť. Na skrytie kurzora je najlepšie použiť CTRL-L a v prípade, že chcete, aby sa znovu objavil, stlačte CTRL-A.
6. Prezentujte pomocou PowerPoint Viewer
Tento program môžete získať zadarmo (na oficiálnych stránkach Microsoft). Je to úžasný nástroj na prezentácie. Je značne menší ako plná verzia PowerPoint, preto je spoľahlivejší a má menšiu pravdepodobnosť, že počas prezentácie spadne.
7. Na záver majte pripravených viacero snímok
Posledné, čo hovoríte, by nemala byť súčasne aj posledná snímka. Majte pripravených niekoľko úplne rovnakých snímok na záver, takže ak náhodou kliknite príliš veľakrát, vaše publikum si to nevšimne, lebo neskočíte hneď do hlavného programu, ale máte tam nárazníkový priestor. Úplne posledná by mala byť čistá snímka.
8. Buďte schopní ísť na ktorúkoľvek snímku
PowerPoint má funkciu, ktorá umožňuje ísť kedykoľvek na ktorékoľvek miesto vašej prezentácie, ale potrebujete vedieť číslo snímky. Najľahšie je vytlačiť si celú prezentáciu aj s číslami snímok. Je to veľmi praktické v prípade otázok na konci prezentácie.
9. Prázdne plátno
Niekedy potrebujete prerušiť prezentáciu. V prípade, že sa preruší prezentácia, tak publikum veľmi pozorne sleduje rečníka. V prípade, že chcete úmyselne vyvolať dojem, že ste zhasli projektor, stačí stlačiť CTRL-B a objaví sa čierna snímka.
10. Kreslenie na obrazovku počas prezentácie
Niekedy dokáže byť veľmi pôsobivé kresliť na plátno počas prezentácie. Dá sa to spraviť stlačením kombinácie CTRL-P a vtedy sa zjaví pero na obrazovke. Ak chcete vymazať, čo ste nakreslili, stlačte E a stlačením A alebo CTRL-L schováte pero.
PowerPoint je jedna z najlepších pomôcok pri prezentáciách, ale musí sa správne použiť. Dúfam, že mojich desať rád vám pomôže pri prezentáciách, kde vám prajem veľa úspechov. Microsoft a PowerPoint sú registrované obchodné značky Microsoft Corp. Zdroj: www.hrweb.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 11:41