StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

13.01.2002, 23:00

---Lidové noviny
Je príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, čo bude znamenať pre prezidenta Busha škandál s firmou Enron. Skrachovaný gigant bol prostredníctvom príspevkov na volebnú kampaň napojený na politické elity vo Washingtone a v Texase. V hre je šesť konzultácií medzi Enronom a Dickom Cheneym dva mesiace pred krachom. Záleží na tom, či sa podarí nájsť ďalšie dôkazy, ináč to zostanú nedokázané obvinenia. (Nepríjemné konexie, František Šulc, 12. 1.)

---Die Presse
V celej Európe, až na Rakúsko, všetci vedia, že napríklad Francúzsko sa nikdy nevzdá jadrových elektrární. Alternatíva k tomuto spôsobu výroby elektrickej energie ešte dlho nebude existovať. Aj tie štáty, ktoré sa na tom svätuškársky dohodli, to chcú zrealizovať až o 10 rokov. Mohli by sme uzatvoriť stávku, aj s kancelárom Schüsselom, že väčšina z nich bude aj potom vyrábať elektrickú energiu pomocou jadrových elektrární. Keď sa Švédsko blížilo k dátumu uzavretia jadrových elektrární, jednoducho ho presunulo. (Dni zavádzania ľudí, Andreas Unterberger, 12. 1.)

---Kommersant
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal uznesenie o "opatreniach k splneniu rezolúcie Rady Bezpečnosti OSN 1373 z 28. septembra 2001". Rusko sa pripojilo ku kampani, ktorú začali USA. Kampaň má za cieľ zabrániť financovaniu teroristických útokov. Nedokážeme odhadnúť, či sa to dajakým spôsobom odzrkadlí na konflikte v Čečensku, ale banky a ich klienti to určite pocítia. Tajné služby dostali do rúk moc, ktorú pocítia všetci: komerčné štruktúry, súkromné osoby a teroristi. (Vladimir Putin začal bankovú operáciu, Andrej Bagrov, 12. 1.)

---Süddeutsche Zeitung
Šéfka kresťanských demokratov (CDU) Angela Merkelová potrebovala dlho, aby dospela k presvedčeniu, že svojím odstúpením od nároku na kandidatúru na post kancelára lepšie poslúži únii pravicových strán. Len to, že jej to tak dlho trvalo a jej správanie za posledné týždne v nás budí dojem, že Stoiber je víťazom v konkurenčnom boji. (Neskoré rozhodnutie Angely Merkelovej, Kurt Kister, 12. 1.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:24