StoryEditor

Zamestnanci PPS Detva nenastúpia do práce

09.04.2002, 00:00

Detva (hn/Mária Tolnayová)
Včerajšie mimoriadne zasadnutie Závodného výboru Odborového zväzu KOVO v Podpolianskych strojárňach (PPS) Detva Holding, a. s., rozhodlo, že naďalej -- až do odvolania -- platí záväzný pokyn na zastavenie práce vo firme. Podľa členky Rady OZ KOVO za Banskobystrický kraj Terézie Ďuríkovej sa totiž nezmenili podmienky práce, firma je bez elektrickej energie a plynu a zamestnanci okrem januárovej zálohy 2 tis. Sk nedostali vyplatené mzdy.
V závere uplynulého týždňa sa mali uskutočniť dve exekúcie na majetok PPS Detva Holding. Návrh na prvú podala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a na druhú Národný úrad práce (NÚP). Na zásah vlády SR a ministerstva práce sa exekúcie zastavili a táto hrozba sa zažehnala. Odborári sa však dozvedeli o prípravách na ďalšie exekúcie. V prípade, ak by sa tak stalo a fabrike by hrozilo, že príde o stroje a výrobnú technológiu, dostali odborári na včerajšom mimoriadnom zasadnutí zároveň mandát uskutočniť okupačný štrajk. Udržať fabriku v chode je veľmi dôležité aj podľa JUDr. Milana Štúrika, správcu konkurznej podstaty materskej firmy PPS Detva a. s. -- teraz v likvidácii. Len tak je aká-taká nádej na jej predaj vcelku a prípadné zachovanie výroby. O majetok tejto firmy sa vedie niekoľko sporov. Obchodné oddelenie Krajského súdu v Banskej Bystrici už dávnejšie schválilo, že PPS Detva Holding, a. s., nesmie disponovať majetkom a DMD Fin, a. s., Trenčín, ako majiteľ PPS Detva Holding, nesmie disponovať akciami. Toto rozhodnutie už potvrdil aj Najvyšší súd (NS) SR. Ďalší proces by sa mal uskutočniť 22. apríla. Súd by mal rozhodnúť o návrhu správcu konkurznej podstaty, v ktorom napáda prevod akcií z PPS Detva, a. s., na PPS Detva Holding, a. s. Podľa neho bol v rozpore so zákonom o konkurze. Okrem iného aj preto, že podľa výpisov z obchodného registra materskú i dcérsku firmu viedol rovnaký manažment.
Predbežne na 3. mája je stanovený termín pojednávania ďalšieho sporu, týkajúceho sa neplatnosti právneho úkonu, ktorým bol prevedený majetok PPS Detva, a. s., na PPS Detva Holding, a. s. Ten by sa mal vrátiť do konkurznej podstaty PPS Detva, a. s. Ak by sa tak nestalo, boli by konaním manažmentu a DMD Fin, a. s., poškodení predovšetkým veritelia. Ich pohľadávky majú hodnotu približne 1 mld. Sk. Túto otázku predbežným opatrením už riešil NS SR, definitívne rozhodnutie však povie až súd.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:33