StoryEditor

V Ramalláhu odsúdili vrahov izraelského ministra

26.04.2002, 00:00

Bratislava, Jeruzalem, Washington (bo)
Improvizovaný palestínsky vojenský súd odsúdil včera štyroch palestínskych extrémistov na tresty odňatia slobody od jedného do 18 rokov za minuloročnú vraždu izraelského ministra turizmu Rehavama Zeeviho. Informovala o tom americká televízna stanica CNN s odvolaním sa na predstaviteľa palestínskej bezpečnosti.
Súdny tribunál zasadol v obkľúčenom sídle palestínskeho vodcu Jáira Arafata v predjordánskom Ramalláhu. Muž, ktorý samotný atentát vykonal, dostal spomedzi štyroch Palestínčanov najvyšší trest, 18 rokov, zatiaľ čo šofér a prizerajúci sa dostali 12 a osem rokov. Palestínčana, ktorý bol o celej akcii informovaný, odsúdili na jeden rok.
Predstavitelia Palestínskej samosprávy tvrdia, že ide o jasný signál smerom k medzinárodnému spoločenstvu, že palestínske úrady sú pripravené súdiť extrémistov obvinených z útokov proti izraelským civilistom. Izrael však najnovší krok Arafatovej vlády odmietol. "Palestínčanov musia vydať Izraelu. Zabijaci musia byť súdení riadnym izraelským súdom," vyhlásila hovorkyňa izraelského ministra zahraničných vecí Jaffa Ben-Ariová. Židovský štát už predtým zdôraznil, že jurisdikciu Palestínskej samosprávy v prípade Zeeviho vrahov nebude akceptovať, pretože ho zavraždili na izraelskom území. Palestínčania však miesto atentátu, východný Jeruzalem, považujú za okupované územie.
Rehavama Zeeviho, ultrapravicového bývalého armádneho generála, zastrelili v jeruzalemskom hoteli v októbri 2001. Práve tento prípad viedol Izrael k izolácii Jásira Arafata a v konečnom dôsledku aj k rozsiahlej vojenskej operácii na palestínskych územiach.
Betlehemskú Baziliku Narodenia Pána medzitým opustili palestínske deti, všetky mladšie než 18 rokov. Celé týždne ich vnútri zadržiavali, zatiaľ čo bojovali palestínski ozbrojenci s izraelskými vojakmi, ktorí kostol obkľúčili. Palestínsky zdroj blízky rokovacím stranám snažiacim sa vyriešiť drámu v rodisku Ježiša Krista, informoval, že obe strany sa tiež dohodli na odstránení dvoch mŕtvych tiel nachádzajúcich sa v kostole. Tie následne z kostola vyniesli prepustené deti.
V kostole sa podľa Izraela nachádza 170 palestínskych civilistov a 30 teroristov. Taktiež tvrdí, že ľudí tam držia ako rukojemníkov, palestínske úrady tvrdia, že tam hľadajú úkryt pred Izraelčanmi.
Americký prezident George W. Bush pritom včera na svojom ranči v texaskom Crawforde privítal saudskoarabského korunného princa Abdulláha. Americkí predstavitelia očakávali, že princ bude od USA požadovať väčší tlak na Izrael v súvislosti s ukončením blokády prezidenta Arafata a drámy v betlehemskej bazilike. Abdulláh pred časom navrhol mierový plán, ktorý podporila aj Liga arabských štátov. Hovorí o normalizácii vzťahov arabských krajín a Izraela výmenou za hranice spred vojny z roku 1967.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:22