StoryEditor

Protimonopolný úrad nesúhlasí s obavami Slovnaftu

03.05.2002, 00:00

Protimonopolný úrad SR súhlasil s koncentráciou spočívajúcou v nadobudnutí spoločnej kontroly ruskej ropnej spoločnosti Yukos Nefťejugansk (Ťumenská oblasť) nad Transpetrolom, ku ktorej došlo na základe zmluvy o kúpe 49 % akcií Transpetrolu. Minulý týždeň sa rozhodnutie úradu stalo právoplatným a Yukos prevzal vedenie Transpetrolu.
Protimonopolný úrad konštatoval, že faktickým nadobúdateľom kontroly nie je spoločnosť Yukos Finance, ale jej materská spoločnosť -- Otvorená akciová spoločnosť Ropná spoločnosť Yukos Nefťejugansk, Chanty-Mansijský autonómny obvod (Ťumenská oblasť), Ruská federácia. Yukos Finance je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou spoločnosti Yukos a Yukos ju plne pri rozhodovaní o podnikateľských zámeroch a plánoch kontroluje. Dospel k záveru, že transakciou dochádza k nadobudnutiu nepriamej kontroly spoločnosťou Yukos nad Transpetrolom, a teda ku koncentrácii.
Yukos však nenadobúda nad Transpetrolom výlučnú kontrolu, ale kontrolu spoločnú s Ministerstvom hospodárstva SR, ktoré má možnosť "vetovať" rozhodnutia týkajúce sa strategických otázok.
Keďže Yukos predstavuje aj potenciálneho dodávateľa ropy, pričom spoločná kontrola nad Transpetrolom jej poskytuje možnosť zabezpečovať prepravu ňou ťaženej ropy cez územie SR do celej Európy, Protimonopolný úrad sa zaoberal i námietkami Slovnaftu Bratislava, ktorý je jediným odberateľom prepravy ropy Transpetrolu na území SR. Konštatoval, že tranzit ropy ropovodným systémom Transpetrolu -- ktorý predstavujú ropovody Družba a Adria -- nie je zastupiteľný. Aj na relevantnom trhu skladovania ropy pôsobí jedine Transpetrol, ktorý skladuje ropu pre štátne hmotné rezervy a skladovanie ropy a skladovacie kapacity poskytuje i pre iné podnikateľské subjekty.
Transpetrol na území SR v preprave ropy pre Slovnaft nemá konkurenciu. Slovnaft namietal, že vzniknú významné prekážky efektívnej súťaže a najmä, že môže dôjsť k podmieneniu súhlasu s uzatváraním zmlúv o preprave akceptáciou nesúvisiacich podmienok (napr. na pôvod prepravovanej ropy), vytváranie umelých prekážok v poskytovaní prepravy služieb (napr. technické chyby), cenová diskriminácia uplatňovaním rôznych prepravných taríf na prepravu ropy z rôznych zdrojov. Podľa úradu nie je preukázateľné, že tieto dôsledky vzniknú následkom koncentrácie. Ak by došlo k naplneniu uvedených "obáv", zákon samotný umožňuje postihovať tieto alebo obdobné praktiky ako zneužitie dominantného postavenia. Podľa Protimonopolného úradu táto koncentrácia nevytvára prekážky efektívnej súťaže, pretože tá je už objektívne "obmedzená" tým, že Transpetrol je v postavení prirodzeného monopolu. Získaním spoločnej kontroly Yukosu nad Transpetrolom sa postavenie Transpetrolu s ohľadom na trhové podiely a štruktúru trhu nemení. Jedine dochádza k finančnému posilneniu Transpetrolu, resp. Yukos mu poskytuje možnosť vyťažiť jeho prepravné kapacity, pričom to treba vnímať ako pozitívum transakcie.
Hovorca Slovnaftu Ľubomír Žitňan na margo rozhodnutia Protimonopolného úradu pre HN povedal, že Slovnaft ho bude rešpektovať, no pri každom náznaku obmedzenia hospodárskej súťaže bude využívať jestvujúcu legislatívu a ak bude treba, bude sa ňou brániť. Návrh zmluvy na prepravu ropy na tento rok s Transpetrolom teraz Slovnaft ešte študuje i z týchto aspektov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:38