StoryEditor

Brokeri a investori

21.05.2002, 00:00

Radový slovenský investor má svoje skúsenosti. Pod pojmom "obchodník s cennými papiermi" si najčastejšie predstaví dotieravého agenta, ktorý mu po večeroch vyzváňa pri dverách a chce lacno vykúpiť akcie z kupónovej privatizácie. Vo vyspelých krajinách však obchodník s cennými papiermi nie je jednoduchý priekupník či sprostredkovateľ, ale vysoko kvalifikovaný profesionál, ponúkajúci služby pre náročnú klientelu.

Najmä veľké brokerské firmy (uveďme napr. Merrill Lynch, PanieWebber, Franklin-Templeton, Salamon Brothers) sú de facto investičné banky, ktoré ponúkajú svojim individuálnym klientom komplexné služby, čím sa odlišujú od menších firiem, ktoré ponúkajú spravidla len kúpu a predaj cenných papierov. Pod pojmom komplexné služby sa nerozumie len široká ponuka jednotlivých služieb, ale ich vzájomná kombinácia. Klientovi si stačí otvoriť vo firme jeden centrálny účet a na jeho základe dostáva prístup k cenovo výhodnému finančnému poradenstvu, stavebnému sporeniu, programu pravidelných mesačných investícií do penzijného sporenia, platobný styk atď. V rámci centrálneho účtu si klient môže otvoriť rad podúčtov, ktoré sú určené na rozličné druhy investovania. Tento prístup oceňujú najmä vzdelanejší (tzn. aj bohatší) klienti, ktorí chápu význam finančného plánovania v priebehu životného cyklu. Menej vzdelaní (t. j. menej predvídaví) klienti obyčajne zveria svoje úspory banke. Na základe analýzy marketingových materiálov spomenutých firiem možno za základné služby investičnej firmy pre individuálnych klientov označiť tieto činnosti:
- vedenie účtov vrátane platobného styku,
- asset management (správa aktív) vrátane nákupu cenných papierov a manažmentu individuálnych portfólií,
- penzijné plánované sporenie (vrátane využívania daňových výhod),
- stavebné sporenie a hypotekárne služby (vrátane využívania daňových výhod),
- sporenie na náklady na vzdelanie klientových detí,
- poistenie zdravia a majetku,
- finančné poradenstvo.
Treba si uvedomiť dôležitú skutočnosť: obhospodarovaním klientovho účtu preberá investičná firma zodpovednosť za majetok klienta a v prípade krachu by sa voči nemu ocitla v dlžníckej pozícii. Preto sa uvedené činnosti chápu ako investičné bankovníctvo pre súkromné osoby. Legislatíva EÚ pre takéto firmy stanovuje pravidlá kapitálovej primeranosti a povinnosť vybudovať administratívne náročný systém monitoringu investičných rizík. Licencia pre investičnú firmu tohto druhu je veľmi podobná bankovej licencii. Je samozrejmé, že väčšinu spomenutých služieb (hypotéky, poistky, stavebné sporenie) nakupuje brokerská firma pre klienta v špecializovaných inštitúciách. Jej úlohou nie je tieto služby vymýšľať, ale čo najvýhodnejšie skombinovať. Existuje však aktivita, ktorá je pre brokerské firmy špecifická, a to je asset management, t. j. správa majetku (najčastejšie finančného) individuálnych klientov. Ak je klient relatívne málo zámožný, je lepšie ak investuje pomocou nástrojov kolektívneho investovania, ako sú napr. podielové fondy. Vďaka veľkým počtom takýchto klientov sa pomerne vysoké finančné poplatky za jednotlivé transakcie náležito "rozriedia". Nevýhodou štandardných produktov je však to, že nemôžu byť "šité na mieru" pre konkrétneho klienta. To je výsada bohatších jednotlivcov, ktorí sú za individuálny prístup ochotní zaplatiť a spravidla aj dosahujú vyšší zisk. Klient zverí brokerovi svoje prostriedky preto, aby mu prostredníctvom vhodného investovania zabezpečil pokojnú starobu, dostatok prostriedkov na výstavbu domu, resp. na platenie vysokoškolského štúdia detí. Ako tieto služby fungujú, si môžeme priblížiť na príklade vybraných služieb firmy Merrill Lynch.

1. Manažment individuálnych portfólií (osobné účty a portfóliá)
Nákup cenných papierov
Radoví klienti si vyberajú zo štandardnej ponuky investičných príležitostí, t. j. nakupujú si podielové listy. Klienti s podstatne vyššími aktívami si môžu vytvárať vlastné portfóliá cenných papierov, ktoré sú pripravené podľa ich osobných požiadaviek, predstáv o životnom štýle a podľa toho, v akej fáze životného cyklu sa nachádzajú. Každý klient má priamy prístup k svojmu portfólio manažérovi, ktorý vytvára portfólio podľa individuálnej potreby. Ak má klient niekoľko investičných priorít (napríklad penzijné sporenie a sporenie na štúdium svojich detí) alebo ak chce svoje portfólio diverzifikovať (na akcie, dlhopisy atď.), môžu sa jeho aktíva spravovať na osobitných podúčtoch. Väčšina investičných stratégií pri tomto type asset managementu je zameraná na zníženie rizika. Portfólio manažéri zvyčajne kupujú tie emisie, ktorých kurz je pod historickým priemerom a sú podľa ich názoru podhodnotené a predávajú ich v momente, keď sú nadhodnotené. Manažéri sa vyhýbajú nadmernej špekulácii s nadhodnotenými akciami. Klientmi môžu byť tak fyzické, ako aj právnické osoby.
Finančné poradenstvo
Je určené pre majetných klientov a jeho účelom je pomôcť klientovi identifikovať jeho potreby a možnosti a na ich základe si vybrať svoju investičnú stratégiu, ako aj svojho investičného manažéra v rámci skupiny Merrill Lynch. Proces prebieha nasledujúco: Klient vyplní osobitný dotazník, v ktorom sa identifikujú jeho potreby a možnosti. Na základe odpovedí klienta mu finančný poradca pomôže vybrať jedného alebo viac manažérov osobného portfólia. Klient má k dispozícii informácie o výkone jednotlivých manažérov a ich investičných stratégiách. Po definovaní investičnej stratégie manažéri vykonávajú pre klienta manažment jeho portfólia. Klient má právo kedykoľvek sa s manažérom spojiť a žiadať informácie o vývoji situácie. Poslednou fázou je monitoring dosahovania cieľov. Klient sa rozhodne, či dosahované výsledky sú v súlade s definovanými cieľmi a má právo na vykonanie zmeny manažéra. Za tieto služby sa platí štvrťročný poplatok, ktorý sa odvíja od výšky spravovaných aktív.

2. Nákup definovaných portfólií
Tento program je zameraný na vytvorenie a nákup portfólií pre jednotlivých klientov. Oddelenie ekonomického výskumu Merrill Lynch zostavuje modely rozličných typov portfólií, ktoré sú definované na základe rozličných investičných cieľov a horizontov. Môžu byť napríklad portfóliá typu Income, Income/Growth, Long-Term Growth, ale aj portfóliá zostavené na základe rozličných teórií investovania a úvah o budúcom vývoji určitých ekonomických sektorov. Od manažmentu individuálnych portfólií sa táto služba odlišuje tým, že správu portfólia vrátane všetkých investičných rozhodnutí si klient vykonáva sám, na základe konzultácií so svojím finančným poradcom. Klient diskutuje s finančným poradcom o svojich investičných cieľoch a horizontoch a vyberie si portfólio, ktoré zodpovedá jeho predstavám. Minimálna výška nákupu je 25 000 USD za portfólio do 12 titulov a 50 000 USD za portfólio nad 13 titulov.

3. Nákup podielových fondov
Program Merrill Lynch Mutual Fund Advisor (MFA) je určený pre stredne zámožných klientov. Ponúka štandardizované investičné programy, zostavené z mixu ponuky vyše 80 skupín a 2000 konkrétnych titulov podielových fondov. MFA je individualizovaný a zbavuje klienta nevyhnutnosti vyberať medzi jednotlivými investičnými produktmi. Konkrétny portfólio-mix urobí investičný manažér na základe investičných preferencií klienta. Investičná filozofia je položená na týchto princípoch:
- preferencia dlhodobých cieľov,
- globálna diverzifikácia aktív,
- zníženie volatility cien aktív - investuje sa do aktív, dlhopisov a fondov peňažného trhu.
Pri zapojení sa do programu klient vyplní dotazník, v ktorom definuje svoje ciele v investovaní, časový horizont a toleranciu voči riziku. Táto informácia je základom na zostavenie základného portfólia v rámci programu MFA. Toto portfólio sa v rámci MFA ďalej riadi a z času na čas sa robia v štruktúre portfólia úpravy podľa toho, či klient je spokojný s dosahovaním plánovaných cieľov. Klient sa o vývoji svojho portfólia dozvedá z pravidelne zasielaných správ (raz za štvrťrok), ale môže sa o ňom informovať kedykoľvek, telefonicky alebo v rámci e-mailu pomocou systému Merrill Lynch On Line. Minimálna výška začiatočného vkladu do programu MFA je 10 000 USD. Aj za túto službu sa platia štvrťročné poplatky odvíjané od veľkosti spravovaných aktív.

4. Blueprint program
Blueprint program je brokerský účet riadený priamo klientom (v rámci daných limitov) a v podmienkach obchodníkov s cennými papiermi ide o program "pre široké masy". Klient si vytvorí plán investícií, a potom ho prostredníctvom Blueprint programu realizuje. Výhodou programu sú nízke úrovne začiatočných investícií a znížené brokerské poplatky. Blueprint Systematic Investment Program je program systematických investícií, kde si klient prostredníctvom pravidelných mesačných alebo štvrťročných investícií buduje vlastné portfólio. Klient si vyberá investičné tituly a Merrill Lynch ich pre neho nakupuje. Klient získava prístup k týmto službám:
- zadáva príkazy na nákup alebo predaj,
- má prehľad o momentálnom stave svojho účtu,
- získava potvrdenia o nákupe a predaji titulov,
- získava pravidelné štvrťročné správy o vývoji účtu,
- získava podklady pre daňové vyhlásenie.
Klient najčastejšie nakupuje podielové listy podielových fondov, ktoré sú riadené v rámci skupiny Merrill Lynch. Môže však aj nakupovať tituly kótované na NYSE a AMEX (s ktorými Merrill Lynch obchoduje ako market-maker), a tiež nakupovať drahé kovy. Minimálna začiatočná investícia je už od 50 USD mesačne alebo 100 USD štvrťročne, ak klient je zapojený do Blueprint Systematic Investment Program. Ak nesporí systematicky, minimálna začiatočná investícia je 500 USD. Aj minimálne limity nákupov pre jednotlivé tituly sú nízke, napr. 100 USD na každý podielový fond, 500 USD na fondy peňažného trhu a 50 USD na drahé kovy. Napriek relatívne nízkej ziskovosti na klienta si Merill Lynch tento program pestuje, pretože mnohí začínajúci klienti sa časom prepracujú do podstatne vyšších kategórií. Služby podobného typu na Slovensku zatiaľ neponúka nikto, najmä čo sa týka komplexnosti. Dá sa však predpokladať, že už onedlho sa okrem bánk etablujú u nás aj veľké brokerské firmy zo zahraničia. Bohatí investori sa teda majú na čo tešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 05:00