StoryEditor

Kótovanie akcií zviditeľňuje firmy

26.03.2002, 23:00

Kvalita manažmentu, produktivita spoločnosti a rastový potenciál sú rozhodujúcimi finančnými kritériami portfóliových investorov pri ich rozhodovaní sa o tom, kam vložia svoje dočasne voľné finančné prostriedky. Na seminári o efektívnych vzťahoch medzi emitentmi a investormi organizovanom Burzou cenných papierov v Bratislave (BCPB), a. s., to včera uviedol Geoffreyho Mazzula z East -- West Management Institutu. Zo všeobecných kritérií sú podľa Mazzulu rozhodujúce stabilita právneho systému, stabilita legislatívy v oblasti finančného trhu a v neposlednom rade stabilita politického systému.
Pri zlepšovaní vzťahov medzi investormi a emitentmi zohráva jednu z rozhodujúcich úloh internetová stránka emitenta, ktorá je podľa G. Mazzulu veľmi dobrým prostriedkom reklamy, ako aj zdrojom informácií pre investorov. "Webová stránka je primárny prostriedok komunikácie, je príležitosťou ako vzdelávať návštevníkov stránky o spoločnosti, o jej stratégii a oblasti, v ktorej pôsobí," dopĺňa zástupkyňa generálnej riaditeľky BCPB Barbora Lazarová. Investori potrebujú informácie o tom, kto vlastní akcie spoločnosti, čo sa deje na trhu, kto stojí na čele spoločnosti, hospodárske výsledky, základné finančné ukazovatele, rating spoločnosti a mnoho ďalších údajov. "Dobrá informovanosť vytvára dobré vzťahy s investormi, čo môže podporiť predaje výrobkov firmy a cenu jej akcií na trhu," hovorí Mazzulo. Prostriedkom dobrej informovanosti je podľa Mazzulu aj kótovanie akcií na burze. "Kótovanie zviditeľňuje firmu a zvyšuje profesionalitu jej vedenia," povedal. Každá kótovaná spoločnosť má povinnosti voči svojim akcionárom. Investícia do kótovanej spoločnosti dáva akcionárom právo na informácie, hlasovacie a finančné práva. Manažment by podľa Mazullu mal niesť zodpovednosť voči akcionárom a rešpektovať zákonom zaručené práva, podmienky kótovania a stanovy spoločnosti. "Kótované spoločnosti fungujú s vysokou úrovňou transparentnosti," povedal Mazzulo. Teoreticky by podľa neho mali všetci akcionári kótovanej spoločnosti mať prístup k tým istým informáciám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:35