StoryEditor

Česká vláda v rukách socialistov

10.07.2002, 00:00

Zloženie novej českej vlády a jej program sú jednoznačným úspechom víťaznej ČSSD. Slabá rokovacia pozícia Koalície sa prejavila v obsadení kabinetu i zásadách, ktorými sa chce v budúcich štyroch rokoch riadiť.
Jedenásť zo 17 kresiel vo vláde má sociálna demokracia a obsadila prakticky všetky ministerstvá, ktoré budú určovať hospodársku politiku krajiny. Ministerstvo priemyslu a obchodu prevezme po Miroslavovi Grégrovi Jiří Rusnok, minister financií bývalého kabinetu Miloša Zemana. Rezort financií povedie Bohuslav Sobotka (poslanec a hlavný ekonomický poradca ČSSD), poľnohospodárstvo Jaroslav Palas (poslanec), prácu a sociálne veci Zdeněk Škromach (podpredseda ČSSD, ktorý inicioval volebný sľub sociálnej demokracie, že presadí, aby seniori nad 70 rokov dostávali lieky na predpis bez doplatkov). Pavel Němec z Únie slobody bude ministrom dopravy a spojov (poslanec). Menej významné hospodárske rezorty obsadili aj zástupcovia KDU-ČSL Libor Ambrozek (životné prostredie) a Milan Šimonovský (miestny rozvoj).
Sociálnodemokratický je aj vládny program. Zostali v ňom nákladné hity (rodičovský príspevok či pomalá kompenzácia deregulácie nájomného) i veľmi pomalé umorovanie štátneho dlhu. Na úlohu "ozajstnej" opozície sa pripravuje najmä Klausova ODS. Jej politici sa už vyjadrili, že nová vláda povedie krajinu k socializmu a oni urobia všetko pre to, aby tomu zabránili.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:20