StoryEditor

Servis - pohľadávka a opravné položky

12.08.2002, 00:00

Pohľadávka a opravné položky
Naša spoločnosť (spol. s r. o.) kúpila pohľadávku od pôvodného majiteľa (spol. s r. o.), ktorý ju prihlásil v zákonom stanovenej lehote do konkurzu. Môžeme tvoriť na takúto pohľadávku opravnú položku do daňových nákladov, aj keď sme ju do konkurzu neprihlásili my?
-- Tvorba opravnej položky ako daňového výdavku je upravená v § 25 ods. 1 písm. v) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov. V zmysle tohto ustanovenia nie je výdavkom súvisiacim s dosiahnutím, zabezpečením a udržaním príjmov tvorba opravných položiek s výnimkou:
* opravných položiek, o ktorých zákon č. 368/1999 Z. z. o rezervách a opravných položkách na zistenie základu dane z príjmov ustanovuje, že sú daňovým výdavkom;
* opravnej položky k nadobudnutému majetku, ktorá sa zahŕňa do príjmov alebo výdavkov v zmysle účtovných predpisov;
* opravných položiek tvorených k nepremlčaným pohľadávkam, pri ktorých je riziko úplného alebo čiastočného neuhradenia zo strany dlžníka a ich splatnosť nastala po 31. 12. 2001 za predpokladu, že boli zahrnuté do príjmov;
Z ustanovení §§ 1 a 10 zákona č. 368/1999 Z. z. vyplýva, že tento zákon stanovuje spôsob tvorby a výšku rezerv a opravných položiek, ktoré sú daňovými výdavkami. Opravné položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurze sa za daňové výdavky uznávajú daňovníkom účtujúcim v podvojnom účtovníctve najviac do výšky v určenej lehote prihlásených pohľadávok, počínajúc zdaňovacím obdobím, v ktorom boli pohľadávky v určenej lehote prihlásené. Zákon č. 368/1999 Z. z. taxatívne neuvádza, či tvorba opravnej položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurze je daňovým nákladom pre toho daňovníka, ktorý pohľadávku prihlásil do konkurzu. Vychádzajúc z tej skutočnosti, že ste právnická osoba (spol. s r. o.), a teda účtujete v sústave podvojného účtovníctva a pohľadávka bola riadne, v zákonom stanovenej lehote prihlásená do konkurzu (aj keď pôvodným majiteľom), domnievame sa, že tvorba opravnej položky k takejto pohľadávke je daňovým nákladom. V tejto súvislosti chceme pripomenúť, že tvoriť opravnú položku možno len do výšky v určenej lehote prihlásených pohľadávok tzn., že ak ste pohľadávku kúpili za vyššiu cenu (čo nepredpokladáme) ako bola hodnota pohľadávky uvedená na konkurznej prihláške, možno opravnú položku tvoriť len do tejto výšky.

Odvod DPH
Sme obchodná spoločnosť zaoberajúca sa nákupom a predajom kancelárskych potrieb. Na sklade máme aj nízkoobrátkový tovar (zošity, fixky, pastelky...), ktorý by sme však chceli predať za nižšiu cenu ako je predajná cena. Musíme pri predaji takéhoto tovaru svojim vlastným zamestnancom odvádzať DPH z predajnej ceny alebo môžeme použiť nižšiu cenu?
-- V zmysle ustanovení zákona č. 289/1995 Z. z. o DPH je platiteľ dane povinný uplatniť DPH z obvyklej ceny napr. v prípade, že uskutočňuje zdaniteľné plnenie voči osobe, ktorá má osobitný vzťah k platiteľovi. Takýmito osobami sú aj zamestnanci platiteľa dane. Otázkou vo vašom prípade zostáva, čo je obvyklá cena. Domnievame sa, že obvyklou cenou je cena, za ktorú by ste nízkoobrátkový, resp. poškodený tovar predali nezávislým osobám a nie tá, ktorú používate pri predaji nepoškodeného tovaru.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 00:01