StoryEditor

Košice musia rokovať s bankami

20.12.2001, 23:00

Rozhorčenie nad stredajším negatívnym rozhodnutím vlády SR o predaji štvorpätinovej časti košických mestských lesov prezentoval včera na stretnutí s novinármi primátor mesta Zdenko Trebuľa. Podľa neho mal verdikt členov vládneho kabinetu výrazný politický podtón, v ktorom zohrala úlohu snaha pravicových ministrov za SDKÚ a KDH držať v rukách politickú kartu voči prezidentovi Rudolfovi Schusterovi, bývalému primátorovi, ktorého opozícia v mestskom parlamente a časť verejnosti obviňuje z asi dvojmiliardového dlhu Košíc. "Ak máme hodnotiť, hodnoťme komplexne a neukazujme prstom na muža, ktorý sa volá Schuster a je prezidentom tejto krajiny," povedal košický primátor. "Ovplyvnili ste existenčné rozhodnutie vlády pre toto mesto," vyhlásil Z. Trebuľa na adresu mestských poslancov za KDH a SDKÚ, ktorí mali podľa primátora lobovať u "svojich" ministrov proti memorandu medzi mestom Košice, vládou SR a Prvou komunálnou bankou (PKB), a. s., Žilina o prevode vyše 14-tisíc hektárov lesov za 980 mil. Sk do vlastníctva štátu. Ten bol podmienkou projektu PKB a jej majoritného akcionára -- francúzskeho bankového domu Dexia na reštrukturalizáciu krátkodobého dlhu asi 1,2 mld. Sk na obdobie 15 rokov s úrokovou mierou BRIBOR +3 %.
Vláda sa podľa Z. Trebuľu nezachovala rovnocenne ku Košiciam a Bratislave tým, že sa zaručila za úver 3,4 mld. Sk na výstavbu Mostu Košická a nepodporila predaj lesov. "Neprekáža vám, že most budeme platiť aj my, tu v Košiciach?" opýtal s primátor košických poslancov. Ocenil "racionálny" prístup ministrov za SMK k riešeniu dlhovej služby Košíc, ktorí spolu s ďalšími členmi kabinetu za SDĽ a SOP podporovali prevod lesov. Z. Trebuľa včera bližšie nekonkretizoval návrh ministra Pavla Koncoša, ktorý podľa neho na rokovaní vlády povedal, že ak štát "pripravuje pre Bratislavu rôzne akcie (Most Košická, výstavba metra), prečo by cez FNM SR nemohlo mesto Košice dostať 16 % akcií VSŽ".
Východisko zo súčasnej situácie vidí v obnovení dialógu s veriteľskými bankami, pričom vyjadril vieru, že sa Košiciam podarí presvedčiť bankárov, aby nevyhlásil nad Košicami cross default. Ďalším krokom košickej radnice bude v prvých dňoch roka 2002 vyhlásenie domáceho tendra na predaj lesov. "Dúfam, že sa nájdu kupci," dodal. Na včerajšom rokovaní košického zastupiteľstva sa ako občianka zúčastnila aj poslankyňa NR SR Mária Sabolová, ktorá vo svojom expozé priznala, že vina za zadlženosť mesta neleží iba na R. Schusterovi. "Je však neseriózne, ak sa vyjadrí, že ak vláda neodklepne predaj lesov, ponesie politickú zodpovednosť za osud Košíc," vyhlásila. Riešenie finančnej situácie Košíc prostredníctvom presunu lesného majetku od samosprávy pod kontrolu štátu podporoval aj novozvolený predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer, bývalý primátor Košíc (1993 -- 1994) a prvý viceprimátor R. Schustera (1994 -- 1998). Rozhodnutie vlády SR nepodporiť predaj košických mestských lesov štátu je pre mesto nevýhodné. Vedenie mesta musí začať od nuly a hľadať nové riešenie na oddlženie Košíc, reagoval.
Rozhodnutie vlády o pozastavení kúpy košických lesov kritizoval aj prezident R. Schuster. "Košičania sú dostatočne prezieraví, vedia, kto pre mesto čo urobil a kvôli čomu je mesto zadlžené," uviedol včera v Michalovciach R. Schuster.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:50