StoryEditor

Nemecko po krvavom Erfurte

30.04.2002, 00:00

Piatková masová vražda v durínskom Erfurte rozprúdila v Nemecku debatu o zákone o zbraniach. Celá krajina sa pýta, či sa dalo tragédii zabrániť prísnejšou legislatívou, do centra pozornosti sa dostávajú aj strelecké spolky. Paradoxne práve v deň, keď 19-ročný Robert Steinhäuser strieľal do svojich profesorov, rokoval Spolkový snem o novele zákona o zbraniach. "Máloktorý zákon vyvolal taký ohlas u obyvateľstva ako zákon o zbraniach, dostávali sme tisíce listov od športových strelcov a poľovníkov, mnoho z nich malo výhražný nádych, niesli sa v tóne -- ak schválite prísnejší zákon o zbraniach, tak...," opisoval situáciu pre stanicu n-tv vnútropolitický expert frakcie sociálnych demokratov (SPD) Dieter Wiefelspütz.
Zákon o zbraniach, ktorý schválil Spolkový snem, má koncom mája postúpiť do Spolkovej rady a nakoniec na podpis prezidentovi Johannesovi Rauovi. Minister vnútra Otto Schily (SPD) sa však v nedeľu večer vo vysielaní stanice ARD vyslovil za zvýšenie vekovej hranice potrebnej na získanie zbraní z 18 na 21 rokov. Informoval o tom internetový denník netzeitung.de. Podpredseda opozičných kresťanských demokratov (CDU) Christian Wulff návrh na zvýšen ie vekovej hranice na 21 rokov tiež privítal. Zároveň avizoval, že téma zarezonuje aj v predvolebnej kampani pravicového bloku kresťanských demokratov (CDU) a kresťanskosociálnej únie (CSU). Durínsky premiér Bernhard Vogel je pripravený zablokovať zákon v Spolkovej rade. Zákon okrem iného dovoľuje držať športovým strelcom, ktorí dosiahli 18 rokov, tri poloautomatické zbrane.
Pravicový kandidát na kancelára, šéf CSU a bavorský premiér Edmund Stoiber, dáva vinu na erfurtskom masakri predovšetkým počítačovým hrám, ktoré idealizujú násilie. Tieto tzv. zabijacké hry sa musia zakázať, povedal pre noviny Welt am Sonntag. Za reštriktívnu politiku v súvislosti so zobrazovaním násilia v médiách sa vyslovil aj generálny tajomník SPD Franz Müntefering. Bavorský minister vnútra Günther Beckstein (CDU) vyčítal spolkovej vláde nečinnosť. Upozornil, že Spolková rada už pred dvoma rokmi vyzvala vládu, aby zakázala "zabijacké hry", dodnes sa nič neudialo, povedal Beckstein pre stanicu ZDF. Schily vzápätí obvinil Becksteina, že využil masaker v Erfurte na predvolebný boj a požiadal Stoibera, aby Becksteina prepustil zo svojho volebného tímu.
Celá debata nápadne pripomína diskusiu, ktorá sa rozprúdila v lete 2000. Malého Volkana vtedy v Hamburgu-Wilhelmsburgu doslova roztrhali dva bojovné psy. V priebehu dvoch dní prezentoval hamburský senát prísne nariadenia, ktoré nemali v Nemecku obdobu. V uliciach Hamburgu odchytávali hliadky psov bojovných plemien. Zvieratá odvážali do zabezpečenej haly, ktorú zriadili v prístave špeciálne na tieto účely. Procedúrou prešlo približne 500 psov. Pre 87 z nich znamenala smrteľnú injekciu. Náklady sa vyčísľujú na 2,5 milióna eur. Nový senát chce však po dvoch rokoch s halou a aj s kontrolnou hliadkou skoncovať.
Krvavý piatok našiel ohlas aj v Amerike. "Hrozivá správa z Nemecka zobudila aj americký národ," napísal nemecký denník Handelsblatt. Texasan George W. Bush v predvolebnom boji obhajoval vlastníctvo zbraní. Vo Washingtone demonštrovali za prísnejšie zákony o zbraniach desaťtisíce ľudí. Bezvýsledne -- vplyv 3,5-miliónovej zbraňovej loby na politiku je príliš veľký.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:17