StoryEditor

Krátko zo zahraničia

14.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Pakistanská polícia počas víkendu zadržala viac než 1 500 príslušníkov zakázaných islamských skupín, informovala včera miestna polícia a médiá.

Čínsky premiér Ču Žung-ťi včera začal pracovnú časť šesťdňovej návštevy Indie. Očakáva sa, že počas rokovaní s tamojšími lídrami sa pokúsi ubezpečiť Naí Dillí o vyrovnanejšom prístupe k regiónu po rokoch podpory Pakistanu.

Severoírska polícia včera informovala, že uskutočňuje rozsiahlu operáciu v okolí škôl na severe Belfastu po tom, čo boli tamojším učiteľom adresované vyhrážky zo strany protestantských skupín.

Jordánska vláda premiéra Alího Abú ar-Radžíba včera podala demisiu kráľovi Abdalláhovi II. Očakáva sa, že Radžíb bude poverený vytvorením novej vlády. Hlavnou úlohou kabinetu bude pripraviť parlamentné voľby plánované pôvodne na november, ktoré však po zmene volebného zákona odložili.

Kontingent 300 príslušníkov Medzinárodných pomocných bezpečnostných síl pricestoval v nedeľu večer do východoafganského mesta Ghazní, informovala včera tlačová agentúra Afghan Islamic Press (AIP).

Iniciatíva francúzskych ľavicových intelektuálov, v ktorej podporujú vznik palestínskeho štátu a kritizujú Izrael za izoláciu palestínskeho vodcu Jásira Arafata, získala tisícku podpisov. Oznámila to včera Francúzska liga za ľudské práva.

Rokovania o vytvorení novej estónskej vlády sa začali včera v Tallinne. Pravdepodobnej koalícii ľavého stredu, ktorú by mohli vytvoriť ľavicová Centristická a liberálna Reformná strana, chýba k absolútnej väčšine v parlamente šesť kresiel.

Svetový zväz Maďarov (MVSZ) chce občianskoprávnou súdnou cestou získať zadosťučinenie od Miklósa Duraya, ktorý sa podľa názoru organizácie "svojimi najnemožnejšími výrokmi opakovane dopustil ohovárania". MVSZ požaduje od výkonného podpredsedu Strany maďarskej koalície (SMK) verejné ospravedlnenie a odškodné vo výške piatich miliónov forintov.

Už v najbližších dňoch môže dôjsť k prerušeniu vysielania ruskej súkromnej televíznej stanice TV-6 a následnému odňatiu licencie. V súvislosti s rozhodnutím Vyššieho arbitrážneho súdu Ruskej federácie, ktorý v piatok 11. januára potvrdil rozhodnutie súdu prvej inštancie o likvidácii spoločnosti MNVK a zániku stanice, to včera povedal ruský minister tlače Michail Lesin.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:25