StoryEditor

Otázka embryí rezonuje v každom náboženstve

21.03.2002, 23:00
Autor:
(ls)(ls)

Pre katolíkov sú embryá nedotknuteľné
Prenos spermie alebo dokonca jadra telovej bunky do vajíčka s cieľom získať embryo a z neho embryonálne kmeňové bunky považujú katolíci za neprípustné. Rovnako aj prenos jadra ľudskej bunky do vajíčka iného živočíšneho druhu a reprogramovanie DNA splynutím cytoplazmy kmeňovej bunky s jadrom telovej bunky. Deklaráciu o produkcii a vedeckom a terapeutickom využití ľudských embryonálnych kmeňových buniek vypracovala v roku 2000 Pontifikálna akadémia pre život a pod dokument sa podpísali Juan de Dios Vial Correa a Elio Sgreccia.
V kmeňových bunkách už odovzdaných z iného jedinca -- vrátane krvi z pupočnej šnúry a placenty -- vidia prijateľný zdroj pluripotentných buniek. Doteraz sa však nenahromadil dostatok poznatkov, aby sa dalo urobiť porovnanie embryonálnych kmeňových buniek a kmeňových buniek z vyvinutých jedincov. Klinické využitie embryonálnych kmeňových buniek musí byť s ohľadom na vážne etické a legislatívne problémy zodpovedne zvážené s ohľadom na dôstojnosť každej ľudskej bytosti.

Judaizmus je otvorený a obozretný
V židovskom chápaní je človek povinný ovplyvňovať svet vo všetkých smeroch, ktoré vedú k prospechu ľudstva. Preto akákoľvek iniciatíva, ktorá vedie k pokroku, predstavuje užitočné partnerstvo človeka a Boha. Stanovisko judaistickej etiky na využitie embryonálnych kmeňových buniek poskytol Albert Guigui, hlavný bruselský rabín. Židovský zákon sa nazýva Halacha, čo je v hebrejčine odvodené od HaLoCh, čo znamení "ísť s", "postupovať", "vyvíjať sa". Židovský zákon je veľmi pružný, mení sa na základe vedeckého rozvoja. Jedným zo základov hebrejského lekárstva je holistické pojatie, ktoré chápe telo a ducha ako neviditeľnú hmotu. Nádej nesmie nikdy umrieť. V hebrejskom lekárstve musí lekár chrániť život do posledného dychu pacienta. Židovská tradícia považuje chorobu za anomáliu a snahou starať sa o chorého zasahuje do plánov stvoriteľa. Judaizmus je vo vzťahu k vedeckému a sociálnemu pokroku obozretný. Riadi sa pravidlom, že "dovolené je všetko, na čo nie je dôvod, aby bolo zakázané, bez toho, aby sa musel hľadať dôvod na dovolenie".

Pre islam má život svätý charakter
Rozhodujúci princíp islamu, ktorý nemá štruktúru hierarchickej cirkvi, popisuje Sadek Beloucif, reprezentant z Národnej etickej komisie v Paríži. Ak neexistuje oficiálne stanovisko, moslimovia problém analyzujú na základe troch základov: 1. Koránu, ktorý obsahuje slovo Boha a predpisy moslimom, 2. Hadithu, ktorý obsahuje slová a príkladné činy Proroka Mohameda, 3. Prvkov právnej vedy.
Korán hovorí, že človek bol stvorený v najdokonalejšej podobe, ale pre účely výskumu je možné na jeho tele vykonávať rôzne operácie, pod podmienkou, že s tým on sám, jeho rodina lebo náboženský vedúci súhlasí. Človek je jedinečný, ale vôľa Boha bola, že ľudia sú rôzni a rôznych náboženstiev. Pretože diverzia ľudí je vôľou Boha, reprodukčné klonovanie sa odsudzuje. Musí sa prísne rozlišovať medzi reprodukčným a terapeutickým klonovaním. Prvé je prísne zakázané. Veda musí byť pre ľudí užitočná a vedci sú s ohľadom na svoje znalosti zodpovední za prípadné následky svojho výskumu. Darovať prebytočné embryá nie je povolené, pretože sa tým porušuje línia otca a matky. Tieto embryá sa môžu uchovávať alebo zlikvidovať, pretože sa ešte nachádzajú pred štyridsiatym dňom vývoja. Využiť ich na výskumné účely je menším zlom ako ich zničiť, ale nie je povolené vytvárať embryá výhradne pre výskumné účely.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 07:38