StoryEditor

Podniky a trhy

28.02.2002, 23:00

Dva mesiace po vstupe eura na finančný trh sa táto mena stáva od dnešného dňa jedinou platnou v 12 krajinách eurozóny. Prvé zrušilo platnosť guldenu Holandsko, po ňom nasledovali Írsko a Francúzsko, od 1. marca tak urobí aj zostávajúcich 9 štátov.
Americký priemysel moderných technológií v súčasnosti neprežíva svoje najlepšie časy, zdá sa však, že v južnej Kalifornii už stihli pripraviť pôdou na rozmach iného sľubného odvetvia -- biotechnológií.
Kvôli inovácii parku osobných áut sa zvýšila spotreba benzínov s vyšším oktánovým číslom, najmä Naturalu 95. Jeho spotreba v roku 2001 vzrástla o 14 %, naopak, spotreba aditivovaného 91-oktánového benzínu bola 93 % spotreby v roku 2000.
Poľský minister pre správu národného majetku Wieslaw Kaczmarek včera uviedol, že neodovzdá poisťovňu PZU SA (Powszechny Zaklad Ubezpieczen) do správy medzinárodnej poisťovne Eureko so sídlom v Holandsku. Minister sa rozhodol vzdorovať rastúcemu tlaku, aby rešpektoval dohodu o privatizácii PZU, ktorú vlani podpísala s Eurekom predchádzajúca poľská vláda.
Alan Greenspan, prezident americkej centrálnej banky (Fed), vyjadril presvedčenie, že ekonomika USA za dostáva z recesie. Súčasne však upozornil, že zotavenie bude najskôr mierne.
Ratingová agentúra Standard and Poor's umiestnila firemný úverový rating "A-" maďarskej telekomunikačnej spoločnosti Matav na zoznam sledovaných pre možné zníženie. Tento krok si vynútil rovnaký krok v prípade Deutsche Telekom AG. (TASR)
Produkcia zlata v Južnej Afrike klesla v minulom roku viac ako o 8 %. Uviedlo to Združenie banských spoločností Južnej Afriky. Výroba zlata sa znížila z 427 981 kg v roku 2000 na 393 254 kg v minulom roku, čo je zároveň najnižší objem od roku 1953.
Viac v rubrike Podniky a trhy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:58