StoryEditor

Starostlivosť o zimnú záhradu

28.02.2002, 23:00

Budovanie zimných záhrad je jedna z najprijateľnejších foriem riešenia interiérovej zelene, kde sú kvety dominantným prvkom. Ak toto bolo vaše riešenie, možno vám príde vhod pár drobných rád a skúseností z pestovania a starostlivosti o zeleň zimných záhrad.
Vaša zimná záhrada je práve úspešne dotvorená, zvládli ste úskalia pri výbere a nákupe rastlín, nábytku a zariadenia, a teraz sa kocháte jej krásou, pričom chcete, aby trvala "večne".
A až v tomto momente sa začína vaša najnáročnejšia úloha -- dokonalou starostlivosťou udržať stav a kondíciu všetkých rastlín. Predpokladajme, že výber rastlín ste konzultovali s odborníkom, tak ste vybrali jedincov silných, dobre prekorenených v črepníku, bez chorôb a škodcov a hlavne druhy vyhovujúce podmienkam vo vašej zimnej záhrade. Toto všetko je sľubný základ úspechu a určite ho oceníte.
Rastliny treba hneď po zakúpení presádzať, pestovateľské substráty sú totiž veľmi ľahké, presychavé, s nízkym obsahom živín a malou nasiakavosťou po presušení. Môžeme sa rozhodnúť pre ďalšie pestovanie v substrátoch alebo využiť hydrokultúry.
------------------
Hydrokultúra je bezsubstrátové pestovanie rastlín v živných roztokoch, kde inertná výplň, najčastejšie keramzit, slúži najmä na kotvenie rastlín
--------------------
Preferujeme kvalitné rašelinové substráty s podielom kompostovej zeminy alebo špeciálnych komponentov pre špecifické podmienky. Napríklad kyslomilné rastliny ako kamélie alebo azalky potrebujú nevápenatý substrát s kyslou reakciou, orchidey sa pestujú vo veľmi vzdušných a priepustných substrátoch s veľkým podielom drvenej kôry a zasa kaktusy či sukulenty vyžadujú spravidla poréznu, mierne kyslú zeminu s podielom preosiateho štrku alebo hrubozrnného piesku.
Rastliny presádzame do črepníkov, ktoré sú len o čosi väčšie od pôvodných, alebo ich zosádzame do skupín vo veľkých nádobách, žardiniérach. Do substrátu je vhodné primiešať dlhodobo pôsobiace hnojivá s postupným uvoľňovaním živín, ktoré zabezpečia celosezónnu výživu. Pokiaľ ste sa rozhodli pre hydrokultúry, tak treba rátať s vyššími obstarávacími nákladmi, ale je predpoklad, že zdravotný stav a kondícia rastlín bude dlhodobo lepšia.
Čo to vlastne hydrokultúry sú? Je to bezsubstrátové pestovanie rastlín v živných roztokoch, kde inertná výplň, najčastejšie keramzit, slúži najmä na kotvenie rastlín. Systém sa skladá z nepriepustného vonkajšieho obalu do ktorého sú vkladané črepníky s rastlinami uspôsobenými na tento spôsob pestovania, prekorenenými v keramzite. Hladinu živného roztoku nám indikuje plaváčikovitý vodomer, zalievame, keď indikátor signalizuje minimálnu hladinu. Hydrokultúry sú praktické a majú mnohé výhody -- sú hygienickejšie, odpadá pravidelná zálievka a presádzanie, dodávaním živín zabezpečujeme lepší rast a zdravotný stav.

Listy pravidelne kontrolujeme
Kontrolu zdravotného stavu robíme pravidelne, prezeráme najmä listy -- spodnú aj vrchnú stranu, pazuchy listov a púčiky. Najčastejšie sa stretávame zo škodcov s molicami, čo je malý biely okrídlený hmyz, vylučujúci lepkavú medovicu, ktorá upcháva prieduchy, nepríjemné a pomerne nebezpečné sú červce a červcovité, ktoré je možné sledovať na listoch a stonkách ako vatovité zhluky -- tzv. vlnatka, alebo vypuklé chrastičky hnedej farby -- tzv. puklice. Takisto vylučujú lepivé exkrementy, na ktorých sa sekundárne vyskytujú hubovité černe. Silno napadnuté jedince je lepšie izolovať a zlikvidovať, pri menšom napadnutí sa môžu odstraňovať mechanicky, umytím vatičkou s liehom alebo chemicky insekticídmi na báze pyretroidov. Často sa vyskytujú drobučké roztoče a roztočce, ktoré sa prejavujú mozaikami listov so stopami po vpichoch a jemnými pavučinkami.
-----------------------
Majiteľ zimnej záhrady by mal neustále zhromažďovať nové informácie, vzdelávať sa a aplikovať nové poznatky v praxi vo svojej zimnej záhrade
-------------------------
Tie preferujú suché prostredie, preto proti ním môžeme bojovať zvýšením vlhkosti alebo chemicky akaricídmi. Vlhké prostredie v konečnom dôsledku pozitívne vplýva aj na rast izbových rastlín. Z chorôb sú to najmä hubovité plesne a múčnatky, väčšinou ako reakcia na teplé a vlhké prostredie, časté sú niektoré bakteriálne a vírusové ochorenia, prejavujúce sa mozaikami listov, škvrnitosťami, deformáciami alebo rastovými zmenami. Dbáme pri nich na dôslednú likvidáciu napadnutých rastlín. Vyvarujte sa pestovania rastlín z rôznych neoverených zdrojov, bez dôslednej kontroly zdravotného stavu, aby ste si do záhrady nezavliekli škodcov.
Rastliny v zlej kondícii sa prejavujú rôznymi fyziologickými zmenami, na nedostatok živín reagujú spomalením rastu, chlorózami alebo zmenšovaním listov, premokreným rastlinám vyhnívajú korene, listy paradoxne vädnú a žltnú. Rastliny pestované v tieni sú vytiahnuté, majú lámavé stonky a etiolizované listy. Niektoré rastliny reagujú na prievan zhadzovaním listov - vtedy je potrebné ich premiestniť.
Kritických faktorov je však omnoho viac, majiteľ zimnej záhrady by mal neustále zhromažďovať nové informácie, vzdelávať sa a aplikovať nové poznatky v praxi, vo svojej zimnej záhrade.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:46