StoryEditor

Sporoinvest má zablokované účty

11.03.2002, 23:00

Košický nebankový nelicencovaný subjekt Sporoinvest, a. s., má zablokované firemné účty. HN to včera potvrdil riaditeľ odboru vonkajších vzťahov spoločnosti Boris Šnajdár. "Chceli sme ráno pokračovať vo vyplácaní istín a výnosov našim klientom, v banke nám však povedali, že nám prokuratúra zablokovala účty. Oficiálne oznámenie o tomto kroku sme však včera od nikoho nedostali," povedal Šnajdár.
Sporoinvest tvrdí, že musí ísť o nedorozumenie, pretože firma si plní voči klientom všetky záväzky.
V závere minulého týždňa sa uskutočnilo avizované valné zhromaždenie, ktoré zmenilo členov Predstavenstva Sporoinvestu. Stali sa nimi Martin Guzi a Pavol Susa, predsedom Ľubomír Horňák, ktorý zároveň potvrdil, že je jediným spoločníkom Sporoinvestu. Obchodný register pri Okresnom súde Košice I však tieto zmeny ešte nezaevidoval. Šnajdár včera odmietol komentovať informácie, že za kúpou Sporoinvestu je skupina okolo Rudolfa Mosného, známeho z Pivovaru Šariš a založenia istého politického subjektu pred parlamentnými voľbami v roku 1998. HN sa včera nepodarilo skontaktovať s Ľ. Horňákom a overiť tieto informácie.
Ako už HN informovali, k vlastníctvu 100 listinných akcií Sporoinvestu znejúcich na meno s menovitou hodnotou 100 tis. Sk sa za jeden milión korún hlási slovenský hudobník z Elánu Ľubomír Horňák. Predávajúcim bola podľa Horňáka maďarská firma Fintech Budapešť. Sporoinvest vedie voči vkladateľom záväzky asi 600 mil. Sk, pričom aktuálnu likviditu firmy Ľ. Horňák odhadol pred vyše týždňom na 25 až 30 %. Vyhlásil, že chce pokračovať v rozpracovaných projektoch (ťažobný závod a betonárka v Kechneci pri Košiciach, stať sa 50-percentným majiteľom TOP Limo, a. s., Topoľčany, AZ Recykling -- kúpa technológií na spracovanie a recykláciu PET-fliaš, výroba nízkoenergetických montovaných rodinných domov cez DOMET, s. r. o., Liptovský Hrádok), ktoré zabezpečia Sporoinvestu dostatočné výnosy na postupné splatenie istín a výnosov vkladateľom.
Sporoinvest, a. s., eviduje vyše 8 000 zmlúv o pôžičkách a 1 500 dohôd o tichých spoločníkoch, na základe ktorých získal asi 900 mil. Sk. V pondelok 4. maca, dva dni po uzavretí všetkých 22 pobočiek v SR nevyhnutných na právny a ekonomický audit z dôvodu zmeny majiteľa, začal vyplácať vkladateľom zmluvné výnosy, neskôr aj istiny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:33