StoryEditor

Štáty SVE dostanú dotácie až po 10 rokoch

24.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Desať nových členov, ktorí rozšíria Európsku úniu (EÚ) v roku 2004, bude dostávať rovnaké dotácie ako terajší členovia únie asi až po 10 rokoch od získania plnoprávneho členstva v nej. Noví členovia EÚ podľa návrhu, ktorý bude onedlho predložený Európskej komisii (EK), majú byť zaradení do agrárneho a štruktúrneho fondu spoločenstva postupne.
EK sa 30. januára bude zaoberať orientačnými návrhmi, ktoré jej predloží komisár pre rozširovanie EÚ Günter Verheugen na integráciu nových členov v agrárnej, regionálnej a rozpočtovej politike. Predpokladá sa, že vo všetkých troch oblastiach sa rokovania s kandidátskymi krajinami uzavrú do konca tohto roka. EK chce súčasne poznať reakcie kandidátskych štátov na svoje predstavy.
Veľmi spornými v EK sú teraz predstavy o agrárnych subvenciách. Vo finančnom pláne EÚ z roku 1999 (Agenda 2000) sa nerátalo s vyplácaním priamych dotácií poľnohospodárom v nových členských krajinách do roku 2006 vrátane. Napriek tomu žiadajú kandidáti, najmä Poľsko, ich vyplácanie v plnom rozsahu hneď po vstupe. Rozpočtová komisárka EÚ Michaele Schreyerová v tejto súvislosti povedala, že "hlavná zásada rovnakých práv pre všetkých", prirodzene, nemôže zostať neúčinná dlho. Komisárka je proti postupnému zvyšovania priamych dotácií novým členom, ale presadzuje silnú podporu vidieka. Pripomína, že už v Agende 2000 sa predvída podpora prestavby poľnohospodárskych štruktúr.
Aj experti podporujú rozvoj vidieka, ale sú proti včleneniu vyplácania subvencií roľníkom doň. V niektorých prípadoch sa však bude treba prispôsobiť novým podmienkam, lebo od prijatia Agendy 2000 sa veľa zmenilo. Podľa nich bude treba vyplácať pomoc východoeurópskym krajinám priamo. Podporujú priame platby 20 -- 25 % z bežného priemeru. Potom by sa postupne zvyšovali tak, aby za 7 -- 10 rokov dosiahli úroveň terajších členov EÚ. Obmedzená schopnosť štátov SVE plánovať a vynakladať prostriedky od EÚ v budúcich rokoch výrazne ovplyvní prílev prostriedkov do rozpočtov nových členov spoločenstva. V prípravnej etape na vstup teraz dostávajú pomoc do výšky 0,5 % svojho HDP ročne. Podľa zásad EÚ pomoc pre regionálny rozvoj môže dosiahnuť ročne najviac 4 % HDP danej krajiny. Takýto prudký skok by väčšina z nich nezvládla. Preto sa aj zvyšovanie pomoci pre rozvoj regiónov bude musieť dávkovať. Kandidátske krajiny podľa názoru komisie majú nielen nedostatočnú absorpčnú kapacitu, ale majú aj málo vlastných prostriedkov na spolufinancovanie štruktúrnych programov. Podľa zásad platných pre túto oblasť na ne musia zo svojich zdrojov vyčleňovať ročne 5 % HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:42