StoryEditor

Prezident Bush neverí Arafatovým sľubom

28.06.2002, 00:00
Americký prezident George W. Bush podľa údajov svojho hovorcu neverí, že Jásir Arafat splní svoje sľuby o plánovaných reformách. Naďalej nie je pre šéfa Bieleho domu rokovacím partnerom. "Myslím, že prezident Bush sa vzdal nádeje, že Arafat bude ten, ktorý zrealizuje reformy," vyhlásil Ari Fischer na okraji summitu G-8 v kanadskom Kananaskise.

George W. Bush vyzval v pondelok Palestínčanov, aby si zvolili vedenie, ktoré nie je zaťažené terorom. V stredu pod tlakom medzinárodného spoločenstva avizovalo palestínske vedenie prezidentské a parlamentné voľby na rok 2003, reformu bezpečnostných služieb a finančného sektoru, ktorá by sa mala uskutočniť do jesene tohto roku. Včera schválil palestínsky vodca dekrét, ktorým zveril do kompetencie ministra vnútra palestínsku preventívnu bezpečnosť, políciu a civilnú obranu.
Radikálne palestínske organizácie reagujú na zmeny podráždene. Islamský džihád a Hamas odmietli voľby v palestínskej autonómii. Prehlásenie o voľbách sa uskutočnilo na základe nátlaku USA, citovala agentúra AFP zástupcu Islamského džihádu Mohammeda Hindiho. Extrémisti sú odhodlaní bojkotovať všetky voľby, kým palestínske vedenie nevypovie dohody z Osla, ktoré priznávajú Izraelu existenčné právo. Na summite G-8 hrozil Palestínčanom George W. Bush stiahnutím finančných prostriedkov v prípade, že nezreformujú svoje inštitúcie. "Môžem vás uistiť, že nebudeme dávať žiadne peniaze na spoločnosť, ktorá je korupčná a netransparentná. Predpokladám, že to nemajú v úmysle ani iné krajiny," vyhlásil americký prezident. Agentúra Reuters s odvolaním na americké vládne kruhy napísala, že práve obavy z korupcie spôsobili priškrtenie americkej finančnej pomoci Palestínčanom, ktorá sa vyčísľuje na 100 miliónov dolárov ročne.
Americké vládne kruhy údajne tvrdia, že Bush krátko pred svojím dlhoočakávaným pondelkovým prejavom k situácii na Blízkom východe dostal písomné materiály, ktoré dokazujú priame spojenie medzi Arafatom a Brigádou mučeníkov Al-Aksá zodpovednou za viaceré samovražedné atentáty. Materiály odovzdal americkej vláde izraelský vojenský atašé vo Washingtone, informoval izraelský denník Haarec.
Bushov návrh izolovať Arafata sa však u jeho európskych partnerov nestretol s pochopením. "Vybrať si reprezentáciu je vecou palestínskeho ľudu," vyhlásil francúzsky prezident Jacques Chirac. Aj Bushov veľký priateľ britský premiér Tony Blair namietol, že "je vecou Palestínčanov hlasovať o predstaviteľoch, ktorých si vybrali".
V Kananaskise Američania rázne odmietli výčitku, že Bushova pozícia je proizraelská. Bushov hovorca Fleischer zdôraznil, že od Izraela sa paralelne so začiatkom reformného procesu očakáva zmiernenie postojov. Ak teda Palestínčania odzbroja teroristov a začnú s reformami, bude šéf Bieleho domu požadovať od Tel Avivu zastavenie výstavby židovských osád.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:06