StoryEditor

Patová situácia v strojárňach v Levoči

06.01.2002, 23:00

Už niekoľko dní vládne medzi viac než 170 zamestnancami popradskej firmy Tatravagón, s. r. o., v prevádzke v Levoči značne napätá atmosféra. Ako HN už informovali, ich vstup do nového roka poznamenali obavy o zamestnanie. Od prvého pracovného dňa im nemal kto prideliť prácu v zmysle dohodnutej pracovnej zmluvy. Riadiaci pracovníci reagovali tak, že im chýbajú usmernenia zo strany nadriadených. Budúcnosť prevádzky a jej zamestnancov nekomentovali.
Do augusta minulého roka boli zamestnanci levočskej prevádzky pracovníkmi Strojární LS, a. s., so sídlom v Levoči. Ich príslušnosť k firme sa zmenila 1. augusta 2001, keď levočskú fabriku prevzal Tatravagón aj so všetkými záväzkami. Levočskí strojári nielenže touto zmenou neprišli o robotu -- lebo ich nový zamestnávateľ im v tom čase zabezpečil výrobný program -- ale za svoj výkon dostávali aj pravidelnú mesačnú mzdu. To u predchádzajúceho zamestnávateľa, podľa ich vyjadrenia, v minulosti nebolo vždy pravidlom. Fúzia sa zdala byť pre Strojárne LS najschodnejšou cestou, a to vzhľadom na ekonomické problémy, ktorým musela firma čeliť. S daným stavom boli podľa vyjadrenia zástupcu odborovej organizácie Vladimíra Kubičára v tom čase spokojní aj zamestnanci. Situácia sa však v polovici novembra minulého roka začala podstatným spôsobom meniť a vyostrila sa až do dnešnej podoby.
Do fabriky síce od začiatku roka chodia všetci, avšak prácu im už v zmysle dohodnutej pracovnej zmluvy nikto nepridelil s odôvodnením, že nie sú pracovníkmi Tatravagónu. Na problém narážajú i tí, ktorí by chceli rozviazať pracovný pomer. Čo je príčinou takéhoto, mierne povedané, neštandardného postupu? Zástupcovia spoločnosti Tatravagón okrem iného pre HN uviedli, že "právne účinky zlúčenia spoločnosti Tatravagón v Poprade a Strojární LS v Levoči nenastali. Je to tak preto, že rozhodnutia Okresného súdu v Prešove o zlúčení a o výmaze spoločnosti Strojárne LS z obchodného registra nenadobudli právoplatnosť, pričom návrh na jej výmaz a návrh na zápis zmien (zlúčenie s Tatravagónom) boli účinne vzaté späť z dôvodu, že Tatravagón sa dovolal relatívnej neplatnosti právneho úkonu zlúčenia. Na základe toho sú právne úkony, ktoré so zlúčením súvisia, podľa predstaviteľov Tatravagónu neplatné od počiatku."
V tomto duchu sú informovaní i veritelia, ktorí si vymáhajú pohľadávky v popradskom Tatravagóne. Na margo vzniknutej situácie predseda Predstavenstva Strojární LS, Ing. Peter Petrovič, HN informoval, že "...vzhľadom na súčasný nejasný právny stav a nedostatok zákaziek nie je iné východisko, ako dať firmu do likvidácie s možnosťou zachovania výroby v zníženom rozsahu a s využitím časti súčasných pracovníkov. Existuje tiež riešenie prenajať výrobné prostriedky novým subjektom, ktoré vytvoria terajší zamestnanci." Strojárska fabrika v Levoči, zameraná hlavne na výrobu regálov a komponentov pre zdvíhacie zariadenia a výrobu vagónov, prešla viacerými zmenami. Začiatkom roku 1998 previedol manažment vtedajších Levočských strojární, a. s., celý využiteľný majetok na dcérsku spoločnosť Strojárne Levoča, s. r. o. O rok sa firma transformovala na Strojárne LS, a. s. S cieľom získať špičkové technológie pre výrobu a lepšie umiestniť produkciu na zahraničných trhoch sa od svojho vzniku intenzívne zaujímala o vstup zahraničných investorov. Nevyšli jej však kontakty s talianskymi ani americkými partnermi. O súčasnej situácii informovali zástupcovia odborárov predstaviteľov miestnej štátnej správy, samosprávy aj Inšpektorát práce. Ako konštatoval člen Predsedníctva Rady OZ KOVO Jozef Balica, dali podnet i na prešetrenie, či to, že Tatravagón odhlásil týchto zamestnancov zo zdravotných poistení a zo Sociálnej poisťovne, nebolo protiprávne.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:44