StoryEditor

Objednávky na výrobu pre tisíc ľudí

09.12.2001, 23:00

Majiteľom bývalého Vihorlatu, a. s., Snina sa od 1. decembra stala spoločnosť Vihorlat, s. r. o., Snina. Prevzala podnik bez záväzkov a pohľadávok a bez rozpracovanej výroby a zásob, ktoré bude ďalej kupovať od správcu konkurznej podstaty. Vihorlat, s. r. o., tvorí holandská finančná spoločnosť Cebovva, ktorá vlastní 66 % spoločnosti a 34-percentným vlastníkom je slovenský subjekt Hubertus, s. r. o., Gerlachov. Holandský majiteľ poskytol novej spoločnosti 2,5 mil. eur na splatenie splátok. Je na ďalšom rozhodnutí majiteľov, či táto suma ostane ako úver alebo ju bude možné kapitalizovať a zvýšiť jej základné imanie.
Podnikateľský zámer nového vedenia Vihorlatu je rozvoj výroby na terajších základoch, jej ďalšia modernizácia a nájdenie výrobného programu garantujúceho rozvoj fabriky. Ten by mal smerovať k sériovej výrobe so zameraním na automobilový priemysel. Pred novinármi to prezentoval nový generálny riaditeľ Ing. Zoltán Berghauer. Objem výroby v decembri si generálny riaditeľ netrúfol odhadnúť, prvé tri mesiace budúceho roka by mal podnik dosiahnuť tržby 30 až 40 mil. Sk. "Problémom Vihorlatu bol obchod a hľadanie objednávkovej náplne. Základnou úlohou v najbližšom období je získať takú objednávkovú náplň, aby táto zabezpečila prácu pre tisíc ľudí, ktorí vo Vihorlate ostanú. Ďalším cieľom nového vedenia v najbližších rokoch je zvýšiť produktivitu práce zo súčasných 300 tis. Sk na 800 tis. Sk na pracovníka," uviedol generálny riaditeľ.
Rozvoj firmy bude podľa Z. Berghauera vyžadovať značné investície. Prvoradou úlohou bude zmena a dopracovanie informačného systému, na ktorú bude potrebných 28 mil. Sk. Nevyhnutná bude tiež zmena vnútornej riadiacej štruktúry. Dôjde k osamostatneniu divízie energetiky a k vytvoreniu samostatnej spoločnosti. V budúcom roku sa stane buď súčasťou, alebo 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Slovenergo, s. r. o., Košice. Samostatne bude pôsobiť aj špeciálna výroba, keďže špeciálnu výrobu nemôže prevádzkovať spoločnosť, ktorej väčšinovým vlastníkom je zahraničná spoločnosť. Generálny riaditeľ deklaroval udržať zamestnanosť na terajšej úrovni. Zmení sa však pomer robotníkov a THP pracovníkov, ktorý je dnes 300 THP k 700 robotníkom.
Citát:
Podnikateľský zámer nového vedenia Vihorlatu je rozvoj výroby na terajších základoch, jej ďalšia modernizácia a nájdenie výrobného programu garantujúceho rozvoj fabriky. Ten by mal smerovať k sériovej výrobe so zameraním na automobilový priemysel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:24